За Гроцку 68 милиона евра – Представљен план инвестирања у водоводну и канализациону мрежу

0
2127
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Председник Градске општине Гроцка, Стефан Дилберовић присуствовао је данас у Старом двору представљању стратегије изградње водоводне и канализационе мреже на територији свих 17 општина којом је председавао Градоначелник Београда Синиша Мали

Скупштина града крајем прошле године усвојила је Стратешки план развоја система водоснабдевања и каналисања насеља на широј територији града Београда  до 2025. године, који је, на основу тренутног стања на терену и могућности, дао смернице за даље активности на развоју мреже.

– У протеклих неколико месеци тимови из општина, Дирекције за грађевинско земљиште и „Београдског водовода и канализације” радили су на операционализацији плана и разрадили сваки детаљ тог документа за свих 17 градских општина. У наредних десет година желимо да сваки део Београда има прикључке на водовод и канализацију, као и асфалт. Ово је први пут у двадесет година да људи неће чути само обећања, него ће добити план, рокове и новац који ће се инвестирати у завршетак водоводне и канализационе мреже на територији града – рекао је Синиша Мали.

„У Гроцку ће за водоводну и канализациону инфраструктуру бити уложено 68 милиона евра. Већ за неколико дана започиње изградња примарног канализационог колектора у Калуђерици, на шта се чекало деценијама уназад.“-истакао је председник Градске општине Гроцка, Стефан Дилберовић

Сем канализационог колектора, који ће решити еколошку црну тачку Калуђерице, током ове године очекује нас укупна инвестиција од 4.3 милиона евра. Већ су у току радови на примарном цевоводу Ф800 који ће повезати регионални цевовод Макиш – Младеновац са постојећим водоводним системима Болеча и Лештана. Током трећег квартала ове године реконструисаће се цевовод у улици Професора Васћа у Винчи, као и реконструкција, тј. замена потисног цевовода од погона „Винча“ до Смедеревског пута. Током четвртог квартала планирана је изградња примарног цевовода Ф600 кроз насеље Калуђерица.

У наредне две године планом је предвиђено да се изгради резервоар у Ритопеку са примарном цевоводом и секундарна мрежа друге висинске зоне. Изградња мреже у трећој и четвртој висинској зони биће завршена за 4 до 5 година.

Када је реч о наставку изградње регионалног цевовода Макиш-Младеновац, у наредних 4 до 5 година завршиће се изградња прикључка за насеље Врчин, а за 8 до 9 година на цевовод ће се прикључити и насеља Заклопача, Гроцка, Бегљаица, Пударци, Умчари, Дражањ, Живковац, Камендо, и Брестовик.

Примарни фекални колектори канализационе мреже са постројењима за прераду и пречишћавање отпадних вода биће завршени за 4 до 5 година, док ће се интервентно ширење секундарне мреже извршити у наредне две године. Изградња комплетне секундарне мреже је планирана за период од 6 до 10 година.

grocka.rs

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR