Отварање изложбе „Невидљиви звук“ Стојана Аћимовића у Ранчићевој кући

0
2371
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Позивамо Вас да у петак 16. октобра у 18 часова присуствујете отварању изложбе скулптура под називом „Невидљиви звук“ аутора Стојана Аћимовића у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка.
На отварању изложбе наступају ученици Основне музичке школе „Гроцка“.

„Бавећи се упоредо и музиком, било ми је природно да сазнања једне и друге уметности на неки начин спојим. Као једно од првих не-гласовних средстава комуникације се још у праисторији појавио инструмент. Први примитивни инструменти су облици који су ликовно најчистији. Потпуно огољени било какве естетске декорације и потпуно прожети својом сврхом – комуникацијом. Била она са чланом племена који је далеко, била са духовима, природним силама или само као мантра и песма, комуникација, у овом случају звучна, је увек иста. Она нечим невидљивим, неопипљивим повезује, спаја, објашњава. Све без речи, без текста.
Сви радови настали у периоду проведеном на мастер студијама Факултета ликовних уметности су рађени са истом идејом. Да „заробе“ звук, суштину и поигравају се са посматрачем и његовом перцепцијом. Статичне скулптуре, као и оне које се померају (помоћу ветра или мотора) носе у себи и тај неми звук, другачији за сваког посматрача. Оне садрже све звукове, а на посматрачу је да одабере њему најближи“, наводи аутор Стојан Аћимовић о свом раду у уводној речи каталога.

Изложба траје до 4. новембра 2015. године.

Добро дошли!

Pozivnica Nevidljivi zvuk

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR