Авантура култура: Посета музејима за награђене ученике из Гроцке

0
2128
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Центар за културу Гроцка је у среду 10. јуна у сарадњи са Природњачким музејoм, Народним музејoм и Музејoм Цептер организовао наградни излет и удобну аутобуску Линију културе за ученике 5-8 разреда ОШ ,,Илија Гарашанин“ у Гроцкој.

Ученици који су постигли запажене резултате на општинским, градским и републичким такмичењима посетили су 4 реномирана галеријска простора у Београду, који нуде право богатство тематских садржаја.
У пратњи наставница Светлане Аћимовић, Светлане Смиљанић и Сузане Манчић, и предвођени Зорицом Атић испред Центра за културу Гроцка, ученици су кренули у авантуру Линијом културе посетивши као прву станицу Галерију Природњачког музеја на Калемегдану. Недавно представљена, веома богата збирка инсеката и поставка ,,Кроз свет инсеката Србије“ заинтересовала је многе ученике за бројна питања и потпитања кустосу који је био на располагању нашој групи.

Посета Галерији фресака где се чувају копије фресака и одливци скулптура из православних манастира на Косову и Метохији био је доживљај своје врсте – право путовање кроз време и средњовековну српску историју. Поред детаља осликавања, ученици су запамтили шта је фрескосликарство и зашто се оно везују за средњевековну сакралну архитектуру.

Уследила је посета Музеју Вука и Доситеја, смештеном у старом здању које је савременик Ранчићеве куће у Гроцкој, а посвећеном српским просветитељима Доситеју Обрадовићу и Вуку Караџићу.

Музеј Цептер је нашим награђеним ђацима, за крај ове авантуре, изложио завидну збирку дела модерне и савремене домаће уметничке сцене. Деца су остала задивљена и без даха пред овом обимном и драгоценом колекцијом – која је данас, услед реконструкције музеја, и једина збирка савремене уметности доступна јавности.

Хвала музејима на гостопримству, школи у Гроцкој на подршци овој врсти авантура, и посебно наставницима и ученицима на дружењу и дивном искуству током излета у сусрет новим знањима.

Текст и фото: З.А.

11

9

8

7

6

5

4

3

2

1

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR