ГРОЦКА: Рајска дестинација надомак Београда

0
3074
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Рајска дестинација надомак Београда

Због лепоте окружења, плодног земљишта, културних локалитета и садржаја за шетњу, спорт, разоноду и одмор, Гроцка је омиљена дестинација надомак Београда за љубитеље реке и природе, са заслуженим називом „Мала Калифорнија“.

Трагови насеља на територији данашње општине Гроцка датирају још с почетка неолита (млађег каменог доба), од којих је Бело брдо у Винчи на листи светске кулурне баштине. Гроцка се наводи и као један од некада важних римских пунктова на Дунаву, под називом Ad Sextum Militare, а потом помиње још у 9. веку, под словенским именом Гардец.

Процвату овог јединог градића у београдском округу највише доприноси породица Гарашанин, чије име носе школа и библиотека у Гроцкој. Илија Гарашанин је рођен у Гроцкој, а овде је саградио и први парни млин у читавој ондашњој Србији. О развоју Гроцке и данас сведочи репрезентативна варошка архитектура – драгоцено урбанистичко и архитектонско наслеђе заштитио је 70-тих година 20. века Завод за заштиту споменика културе града Београда.

Гроцка је данас једна од 17 београдских општина – основана је 1955. године, када приступа заједници београдских општина. Простире се на површини од 292 km2, у њеном је саставу 15 насеља, а крај ње протиче међународна река Дунав у дужини од 24 km. Седамдесетих година 20. века на територији општине развија се викенд-туризам, те се у Гроцкој налази и око 7.000 викенд-кућа.

Уз наведено, и сам пејзаж варошице – панораме панонске низије, шумадијских брда и велике реке, а све на домак престонице, чине је привлачним местом за живот и одмор.

текст: З.Атић
фото: З.Атић, П.Милошевић, Д.Трајковић

7

6

5

4

3

2

1

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR