ГРОЦКА: Свечано обележен Светски дан Рома ФОТО

0
1938
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Светски дан Рома обележава се од 1971. године, када је 8. априла у Лондону одржан Први светски конгрес Рома.

Овај дан установљен је са циљем да се укаже на тежак положај Рома и да се на тај начин подстакну државе да се обрати пажња на унапређивање њиховог положаја како би комуникација и активности између ромске и неромске заједнице постале саставни део културе и начина живота. На Првом светском конгресу Рома за ромску химну проглашена је песма „Ђелем – ђелем“, а установљена је и застава са точком који симболише стално кретање Рома и живот на точковима. У многим земљама широм света овај дан се обележава многобројним манифестацијама и тада читав свет бар на тренутак размишља о Ромима. На тај начин омогућава се очување ромске културе и традиције , али и могућност већинског становништва да боље упознају ромски народ.

Ове године, по први пут до сада, Светски дан Рома обележава се у општини Гроцка у нади да ће овај дан постати традиција на нашој општини. Свечани програм организован је на платоу испред зграде Градске општине Гроцка са почетком у 13 часова, уз присуство општинског руководства и припадника ромске националности са наше општине. Манифестацију је, кратком причом о историји Рома, отворио руководилац групе за унапређење Рома и помоћ емигрантима канцеларије за људска и мањинска права Баја Самитовић . Глумица Александра Михајловић Новаковић одрецитовала је песму „Заклетва“ аутора Слободана Берберског. У знак захвалности и добре сардње са Градском општином Гроцка, директор за људска и мањинска права Драгољуб Ацковић уручио је председнику општине Гроцка Стефану Дилберовићу књигу „Писани световни и духовни текстови на ромском и о Ромима“.

– Спремни смо да Вам помогнемо и изађемо у сусрет како би се особе ромске националности укључиле у све друштвене и социјалне токове на нашој општини и како би се унапредио њихов положај – рекао је овом приликом председник Градске општине Гроцка Стефан Дилберовић.

Читав догађај улепшан је културно-уметничким програмом, који је припремио КУД „Стеван Штрбац“ , из Врчина, дечији ансамбл „Врчинске наде“, који су извели Игре из Топлице, Игре из околине Ниша и Игре из околине Лесковца.

Фотографије можете погледати ОВДЕ

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR