Да се подсетимо: Снимање „Чизмаша“ у Ранчићевој кући у Гроцкој

0
2399
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Радио-телевизија Србије ускоро емитује играну ТВ серију „Чизмаши“, засновану на антологијском роману академика Драгослава Михаиловића, једног од најзначајнијих српских писаца.

Поједине сцене серијала снимане су у Гроцкој, у аутентичном амбијенту Ранчићеве куће, лепотице народног неимарства с почетка 19. века и заштићеног споменика културе од великог значаја за РС, који данас користи Центар за културу Гроцка.
Фотографије у прилогу илуструју даноноћне опсежне припреме сценографије за снимање, као и саме јунаке и сцене снимања.

Гроцку су овом приликом посетили многи глумци, између осталих и чувени Александар Берчек и млади Миодраг Драгичевић, као и прослављени режисер Дејан Зечевић.

Чизмаши су снажна лирска прича о официру бивше југословенске војске Жики Курјаку (Миодраг Драгичевић). Кроз потресну причу о нареднику Жики Курјаку и његовом животном путу, преламају се неке од кључних историјских околности 20. века, али и судбина јуначке српске војске.
Роман „Чизмаши“ је 1983. године добио НИН-ову награду за роман године, а 1984. године био је најчитанија књига у традиционалној анкети Народне библиотеке Србије. Роман је сценаристички за потребе телевизије адаптирао Ђорђе Милосављевић, један од најбољих и најнаграђиванијих домаћих писаца и сценариста.

За Радио-телевизију Србије, серију је реализовала извршна продукција „Еye to Eye“, а серија се емитује од 17. октобра 2015. године.

DSC_0677

_MG_6801

_MG_6916

Cizmasi,-foto-2

DSC_0682

DSC_0684

DSC_0659

DSC_0607

DSC_0617

DSC_0612

DSC_0683

текст: З.Атић

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR