„Жене Бегаљице“ у Ранчићевој кући: „Токови традиције“ у Гроцкој

0
2138
NextWEB hosting
NextWEB hosting

У Ранчићевој кући у Гроцкој, аутентичном амбијенту старе варошке куће с почетка 19. века, у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ општина Гроцка и Центар за културу представили су изложбу под називом „Токови традиције“.

Изложба је посвећена народном неимарству, старим занатима и обичајима карактеристичним за овај крај. Састоји се од бројних предмета свакодневне намене са локалног поднебља као што је покућство, вез, ручно ткање које излаже удружење „Жене Бегаљице“, грнчарских производа радње „Стари занат“ из Болеча, народне ношње Србије занатске радионице „Кири“ из Калуђерице, и ликовних радова ученика школе „Илија Гарашанин“ у Гроцкој на тему традиционалне шаре – орнамента.

Изложба која траје до 13. октобра сабира богатство народне традиције овог поднебља, уз осврт на примену и присутност старих заната у савременом добу.

Учеснике изложбе и народно неимарство Гроцке на примеру Ранчићеве куће представила је историчарка уметности Зорица Атић.
Програм је обухватио презентацију породичних заната и традиционалну трпезу коју је за ову прилику приредило удружење „Жене Бегаљице“.
Део нематеријалне културне баштине српског народа представили су обичајним народним лирским песмама Јања Симоновић и Илија Ристић, ученици грочанске основне школе, и културно- уметничко друштво „Стеван Штрбац“ из Врчина изводећи фолклорну минијатуру под називом „Народни обичаји Шумадије“.

Дневни лист ПОЛИТИКА у суботу 26. септембра у оквиру културне рубрике „Синоћ у Београду“ доноси вест о тематској изложби „Токови традиције“ коју су у Ранчићевој кући представили општина Гроцка и Центар за културу, поводом манифестације „Дани европске културне баштине“.

Izložba Tokovi tradicije 26.09.2015 Politika

Још једном хвала свим учесницима, а то су Удружење „Жене Бегаљице“, грнчарска радња „Стари занат“, занатска радионица за израду ношњи и опанака „Кири“, ОШ „Илија Гарашанин“, КУД „Стеван Штрбац“, без којих ова изложба не би била могућа, и хвала колегама из Политике на простору који издвајају за драгоцене културне догађаје у Гроцкој.

????????????????????????????????????

3

IMG_5606

IMG_5603

IMG_5597

IMG_5599

DSC_1330

8

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR