„Златни котлић“ и свечаност затварања 48. Грочанске манифестације уз рекордан број посетилаца

0
2077
NextWEB hosting
NextWEB hosting

У недељу 2. августа Гроцка и Дунавски кеј били су претесни да приме све посетиоце и госте који су дошли да уживају у завршном дану „Грочанских свечаности“ и традиционалном Илинданском вашару.

Грочанске свечаности највећа су манифестација и традиционални вишедневни догађај на територији општине, која се у Гроцкој ове године организује по 48. пут. Свечаности су настале као вид промоције Општине и њених укупних капацитета, од воћарских и пољопривредних, до спортских и културних. Одржавају се крајем јула и трају до 2. Августа, са богатим уводним и централним програмима.

Један од најзначајнијих завршних догађаја Грочанских свечаности, који окупља велики број учесника и посетилаца, јесте „Златни котлић“, традиционално такмичење спортских риболоваца у кувању рибље чорбе, коју ГО Гроцка организује у сарадњи са Удружењем спортских риболоваца ,,Грочица“ из Гроцке, предвођеним својим председником Предрагом Змајем Јанковићем.

У поподневним часовима на Дунавском кеју у Гроцкој окупиле су се 32 такмичарске екипе из свих крајева Србије, уз велики број пратилаца и посетилаца (према нашој слободној процени преко 6.000 људи). За разлику од гостију које прогноза није омела да се слију у Гроцку, на бројност пријављених екипа утицало је претеће невреме, а аласку чорбу такмичара који су се уздали и у срећу, а не само временску прогнозу, ове године су оцењивали искусни кувари Драган Лукић, Драган Новковић и Дарко Богдановић.

Најбољим такмичарима обезбеђене су, поред пехара и диплома, и награде у виду котлића. За справљање аласке чорбе користи се речна риба, поврће и зачини, а кувари оцењују изглед, укус и боју чорбе, при чему она мора задовољити критеријуме по питању густине, масноће, љутине… Овогодишњи победници су Радислав Дамошљан из Делиблата, прво место, Самостални синдикат ГСП, друго место, и Мирослав Лазаревић из Гроцке, треће место.

Традиционалном „Златном котлићу Дунава“ се последњих година прикључују и такмичари у кувању ловачког гулаша, који такође има своје чари и одређене критеријуме, који се односе на изглед, укус, боју чорбе, раскуваност меса и сл. За ловачки гулаш користи се дивљач са домаћих ловишта, попут зечетине, срнетине, меса дивље свиње. Трочлани жири је између 6 пријављених екипа наградио првим местом екипу Макс Спорт из Гроцке, другим земунце Живановића и синове, и трећом екипу из Заклопаче. Поред пехара и диплома, за ловачки гулаш су такође додељене награде у виду потребног „алата“ – котлића за кување.
Да су такмичари свој део посла обавили одлично, сведочили су празни котлићи, јер се публика након такмичарског дела служила и враћала по још.

Такмичарско поподне на Дунаву завршено је свечаним програм затварања традиционалне манифестације „Грочанске свечаности“ за ову годину, који је водио чувени Жика „Шареница“. На почетку музичког програма водитељ вечери Жика Николић најавио је домаћина, председника општине Гроцка Стефана Дилберовића, који је поздравио присутне и захвалио се сарадницима и суграђанима пред многобројним гостима:
– Захваљујем се свим предузећима која су допринела да се одржи ова манифестација. Хвала суграђанима на подршци, потрудићемо се да следеће године буде још боља, иако је и сада засигурно најмасовнија у Београду. – изјавио је у поздравном говору присутнима председник општине Гроцка Стефан Дилберовић

Након доделе награда, захвалница и диплома, вече је крунисано изузетно посећеним концертом народне музике. Уз смотру хармоникаша у којој су запажено мести имали млада браћа Лазаревићи, наступила је, између осталих, и естрадна звезда домаћег фолка Зорица Брунцлик у пратњи Кемиша, пред више хиљада посетилаца на трибинама.
Претећа киша се у каснијим вечерњим часовима ипак обрушила на Гроцку, али је угођај упркос свему био за памћење и препричавање.

Галерију фотографија можете погледати овде

Видео можете погледати ОВДЕ

novosti vest

Повезане вести:

Održano Džet ski Balkansko prvenstvo u Grockoj (FOTO)

GROCKA: ŽIKINA ŠARENICA 01. 08. 2015 (VIDEO + FOTO)

GROCKA: Četvrti dan “Likovne kolonije 2015″

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR