Мали: Вратили смо 215 милиона евра дуга, за шта смо могли да купимо 1.400 аутобуса и изградимо 70 обданишта

0
1948
NextWEB hosting
NextWEB hosting

За само 18 месеци ова градска власт је од 1,1 милијарде динара наслеђеног дуга вратила 215 милиона евра, за шта смо могли да купимо 1.400 нових аутобуса или да направимо 70 нових обданишта, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Сумирајући резултате у овој години он је као један од најважнијих навео стабилизацију јавних финансија и покретање највећег пројекта у овом делу Европе –„Београд на води”.

– Од претходне градске власти наследили смо 1,1 милијарду динара дугова и преко 20 посто буџетског дефицита. До краја ове године ми ћемо тај дефицит смањити испод осам одсто, а до краја следеће испод пет процената. Дакле, за само две и по године смањићемо буџетски дефицит четири пута. Враћамо дугове, али и правимо основу за даљи развој. Наша одговорност огледа се и у томе што уводимо ред у пословање јавних предузећа и водимо рачуна о сваком динару грађана – рекао је Синиша Мали.

Према његовим речима, буџет за следећу годину ће бити и развојан и рестриктиван, што значи да се штеди на ономе што није важно за грађане Београда, а инвестира у инфраструктуру.

– Више од 23 милијарде динара инвестираћемо у капиталне инвестиције, а већ на пролеће почећемо изградњу 73 километра канализационе и 65 километара водоводне мреже. Направили смо план да у наредних десет година свака кућа у Београду има прикључак и за канализациону и водоводну мрежу. То је инвестиција од 575 милиона евра, али је то основа за равномеран развој Београда – истакао је Мали.

Говорећи о прослави Нове године, градоначелник је напоменуо да за Град Београд то представља инвестицију која ће донети профит.

– Прослава новогодишњих празника кренула је почетком децембра и трајаће до средине јануара. Очекујемо за четири празнична дана рекордан број туриста, око 150.000. Подаци хотелијера и тур-оператера показују да су капацитети већ попуњени, тако да очекујемо и рекордан приход. Поднећемо целокупан извештај о приходу, који не може да буде испод 30 милиона евра. За прославу Нове године град ће потрошити између 20 и 22 милиона динара, а биће и спонзора који ће помоћи и уједно искористити празнике за своју промоцију. Прошле године приход је био око 17 милиона евра – објаснио је Синиша Мали и додао да се следеће године очекује  још више јер је прослава Нове године за град инвестиција, а не трошак.

Говорећи о плановима за 2016, он је рекао да Београђане чека бољи и лепши Београд.

– Имамо план шта ћемо радити, од реконструкције Трга Славија, Булевара ослобођења, претварања Обилићевог венца у пешачку зону до сређивања Трга републике. Уредићемо минимум 40 фасада у центру града и купићемо 13 нових ауто-чистилица за „Градску чистоћу”, како би град био још лепши и чистији – рекао је Синиша Мали и додао да се ради на остваривању обећања Београђанима да ће се град бавити решавањем њихових проблема.

Izvor:beoinfo

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR