Програм ГО Гроцка за „Дане европске баштине” са темом “Стари и традиционални занати- очување и одржање“

0
2175
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Министарство културе и информисања, као носилац програма Савете Европе и Европске комисије „Дани европске баштине“ већ тринаест година у Србији реализује овај програм. Програм има за циљ да подстакне ширу јавност на размишљање о вредности културног наслеђа, значају његовог очувања, али и покрене конкретне активности које би допринеле његовој заштити.
Овогодишња тема Дана европске баштине у Србији је „Стари и традиционални занати – очување и одржање“.

Градска општина Гроцка и Центар за културу Гроцка се у културно-туристичку манифестацију „Дани европске баштине” укључују програмом који има за циљ да посетиоцима и становницима са територије општине, а посебно деци и младима, представи богатство народне традиције, старих заната и обичаја овог поднебља, са освртом на њихову примену и присутност у савременом добу.

Културно-туристички програм током трајања манифестације реализује се у сарадњи са Удружењем „Жене Бегаљице“ из Бегаљице које се бави очувањем старих српских јела, ручних радова и обичаја, ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, КУД „Стеван Штрбац“ из Врчина, занатском радионицом за израду народних ношњи и опанака „Кири“ из Калуђерице и грнчарском радњом „Стари занат“ из Болеча.

Програм у периоду од 15. септембра до 13. октобра обухвата стручна вођења Ранчићевом кућом у Гроцкој, старом варошком кућом са доксатом који као споменик културе и народног неимарства коју данас користи Центар за културу Гроцка, Ликовну радионицу за децу основношколског узраста посвећену традиционалној шари и орнаменту, изложбу „Токови традиције“ од 25. септембра у Ранчићевој кући у Гроцкој која представља културу живљења и атмосферу некадашњих стамбених простора, и организоване посете ученика поставци уз стручно вођење едукативног карактера, прилагођено узрасту.

Учешће у свим програмима је бесплатног карактера, а додатне информације могу се добити у Центру за културу Гроцка, Ранчићева кућа, на тел. 011 850 23 21
Контакт особа: Зорица Атић (zorica.atic@gmail.com)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR