Споменик у Гроцкој на изложби Друштва конзерватора Србије

0
2490
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Друштво конзерватора Србије уврстило је у поставку изложбе „Српска револуција и стварање модерне српске државе (1804 -1878)“ меморијални споменик Илији Гарашанину у Гроцкој. Члан Друштва конзерватора Србије (ДКС) Зорица Атић, тиме је на изложби која ће обићи читаву Србију представила једну од истакнутих српских и грочанских личности која је радила на осамостаљењу и стварању модерне српске државе.

Изложба „Српска револуција и стварање модерне српске државе (1804 -1878)“ приређена је као допринос службе заштите непокретног културног наслеђа Србије обележавању великог јубилеја – 200 година од подизања Другог српског устанка и у циљу неговања сећања на период када се стварала модерна српска држава.
Изложбу чине фотографије и кратки текстови који на јасан и визуелно упечатљив начин приказују меморијална места Првог и Другог српског устанка, догађаје из времена српске револуције, као и подсећање на прве државне институције и низ најистакнутијих личности који су водили ка стварању и осамостаљивању модерне српске државе.

Друштво конзерватора Србије (ДКС) реализовало је ову изложба у сарадњи са Секцијом фотографа, док је у оквиру 27. Светосавских свечаности у Смедереву организатор изложбе Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево. Покровитељ изложбе је Град Смедерево.

Изложбу у галерији Центра за културу Смедерево је 21. јануара отворио Дејан Радовановић, в.д. директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, а поставку су представиле Снежана Јејић, председница Друштва конзерватора Србије, и Снежана Неговановић, председница фото-секције Друштва конзерватора Србије.

Изложби су присуствовали у великом броју представници Завода за заштиту споменика културе града Београда, Републичког завода за заштиту споменика културе града Беоограда, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике РС, Центра за културу Смедерево, Центра за културу Гроцка, Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево.

poster_izlozbe_1453291680IMG_6902????????????????????????????????????

IMG_6906 IMG_6905 IMG_6911
 IMG_6904
IMG_6893IMG_6882IMG_6887IMG_6847

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR