MUP upozorava da se na internetu pojavio specifičan način obavljanja krivičnih dela širenjem računarskih virusa

0
876
NextWEB hosting

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava da se na internetu pojavio specifičan način obavljanja krivičnih dela širenjem računarskih virusa koji ekrituju elektronske podatke i stoga savetuje građanima i privrednim subjektima da redovno ažuriraju operativne sisteme, da instaliraju antivirus programe, kao i da obezbede skladištenje podataka na bezbednim lokacijama.

NextWEB hosting

Počinioci ovih krivičnih dela na računare oštećenih šire zlonamerne računarske viruse poznatije kao “ransomware”, koji enkriptuju elektronske podatke na računarima, a potom oštećene ucenjuju da im uplate određeni novčani iznos za vraćanje važnih podataka, odnosno njihovu dekripciju.

Ovakvim računarskim virusom može se ograničiti pristup računarskom sistemu koji je zaražen, a nakon toga počinilac krivičnog dela zahteva da mu se plati određena svota novca kako bi ponovo bio omogućen pristup oštećenog računarskom sistemu.

Policija apeluje na građane i privredne subjekte da, ukoliko budu žrtve ovog krivičnog dela, novac ne uplaćuju počiniocima, već da delo prijave nadležnom tužilaštvu radi preduzimanja daljih mera i radnji iz njihove nadležnosti.

(Telegraf.rs)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR