Carigradski drum u srcu Grocke

0
1389
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Dnevni list Politika u petak 29. januara u okviru rubrike „Beograd“ donosi reportažu o istorijskom trajanju i formiranju Grocke, stare varošice kraj Dunava, i to u svetlu turske kaldme od rečnog kamena koja se pojavila tokom radova na rekonstrukciji dela ulice Bulevar oslobođenja, poznatije kao „Gročanska čaršija“:

Politika turska kaldrma 29.01.2016.

 

Prenosimo tekst reportaže u celosti:

„Радови на реконструкцији „Грочанске чаршије“, улице која већ годинама вапи за сређивањем, на светлост дана изнели су једну занимљиву културно-историјску потврду. Након скидања коловозника од гранитне коцке, испод слоја песка и кречњака местимично се јасно указала првобитна подлога – стара калдрма од камена. Односно, остаци старог турског пута за Цариград (Истанбул) око кога се и формирало садашње грочанско насеље.

Некадашњи Царски друм је представљао једну од најважнијих средњевековних саобраћајница на Балкану и повезивао је Београд са Истанбулом. На основу изгледа, може се закључити да је пронађени стари друм рађен од речног камена, а пошто се Гроцка налази крај Дунава, јасно је и одакле је вађен. Таква калдрма, некада део уобичајеног изгледа града, данас се може видети на још само неколико места у Београду, као што је Косанчићев венац, Скадарлија, и део Земуна.

Старост грочанског насеља потврђују архивска документација и сведочења путописаца – према турском попису, Гроцка је већ средином 16. века уписана као варошица. Из ранијих периода, постоји запис ословенском насељу из 9. века под именом Гардец, о чему сведочи и данашњи грб општине Гроцка, на коме поносно стоји бројка 878.

Завод за заштиту споменика културе града Београда одиграо је пресудну улогу у очувању културног блага Гроцке, спречивши да талас модернизације уништи аутентичност и културно богатство варошице. Међутим, како су „Грочанска чаршија“ као амбијентална целина од великог значаја, и са њом бројне старе куће, изванредни примерци народног неимарства, заштићени тек 1966. године, када је улица већ имала модернији покривач од калдрмисане коцке, постојање старе турске калдрме до сада није документовано.

Тим поводом је стручни тим надлежног Завода за заштиту споменика културе града Београда, који је дао услове за пројекат реконструкције улице, посетио Гроцку и обишао радове у Чаршији. Сем подлоге од камене калдрме, нису констатовани други археолошки налази и сва је прилика да ће делић старе калдрме на одабраној позицији након реконструкције улице остати видљив, тј. представљен у оригиналном издању, и бити обележен одговарајућом спомен-плочом.
Спомен-обележје, које ће мештанима и посетиоцима јасно говорити шта крије срце старе вароши, биће још једна културна атракција Гроцке, и материјални доказ вековног трајања насеља и читавог подручја.“

З.Атић

01 (1) turska kaldrma _DSC0049

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR