ALARMANTNO: Fb grupu na koju stavljaju gole slike maloletnica sa Balkana još nisu ugasili ! (FOTO)

0
989

Uvredljiva i pedofilska Fejsbuk gupa “Najveće drolje osnovnih i srednjih škola“ prikupila je skoro 40.000 korisnika, za nešto više od 48 sati.

fejsbuk grupa
Administratori ove grupe objavljuju eksplicitne fotografije i imena i prezimena maloletnih devojčica iz zemalja regiona, uglavnom BiH, Srbije i Hrvatske. Ovo nije prvi put da se takve grupe uspostavljaju, nakon čega ih adminstratori društvene mreže gase, ali se one ponovo pojavljuju, jer očito imaju veliki broj fanova.
Reč je o fotografijama na kojima se devojčice, uglavnom dobrovoljno slikaju nage, oskudno odevene i u eksplicitnim pozama. Ali, sudeći prema komentarima koje postavljaju, administratori ih dobijaju ili od njihovih prijatelja ili najčešće sakupljaju sa Fejsbuk profila tih devojčica. Iz BiH za sada su objavljene fotografije nekih devojaka iz Kreševa, Gradačca, Banjaluke…
Ali , uprkos šokantnim fotografijama još nema zvanične reakcije vlasti ili nevladinih organizacija koja se bave zaštitom dece.
Administrator ove Fejsbuk grupe najavljuje stotine novih fotografija u narednim danima, koje već poseduje na svom računaru, a koje su mu, navodno, korisnici grupe slali iz svih gradova sa prostora bivše Jugoslavije.
Alma Mašić iz Inicijative mladih za ljudska prava iz predstavništva u Sarajevu kazala je da su ovakve pojave rezultat sveopšteg stanja u društvu, a najveću krivicu za iskrivljenje pravih vrednosti u životu, kaže ona, snose mediji, naročito televizija koja u najgledanijim terminima emituje programe neprimerenog sadržaja.
Da bi se to promenilo, kaže Mašić, najveći doprinos još mogu dati roditelji.
“Roditelji moraju da nađu vremena da razgovaraju sa svojom decom i da im ukazuju na prave ljudske vrednosti. Ne sme da se dogodi da roditelji zbog toga što su umorni ili imaju previše obaveza dopuštaju da im deca sama odrastaju”, rekla je Alma.
Enver Čičak, IT stručnjak upozorava da problem objave neprimerenog ili uvredljivog sadržaja koji je čest na društvenim mrežama može da reši samo država, a nikako pojedinci ili neka organizacija.
“Samo država može da donese odluku da sadržaji određenog tipa koji se pojavljuju na Internetu ne mogu da budu objavljeni u toj zemlji”, objasnio je Čičak.
On napominje da je Internet sadržaj teško kontrolisati u potpunosti, ali kada je reč o širokoj društvenoj populaciji, svakako da je moguće kontrolisati ovakve pojave.
Autor: Depo.ba Izvor:ALO

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR