Georgijevska lenta 2013

0
954

Građanska akcija “Georgijevska lenta 2013” počela je 26. aprila. Crno-narandžaste boje ovih pruga su poznate i van Rusije. Ove godine će sunarodnici u 100 zemalja sveta lentu, koja je postala narodni simbol Velike Pobede  kačiti na revere odeće, vezivati za tašne i antene automobila.

Akcija se održava već devetu godinu. Georgijesvku lentu će, kao i ranije, na ulicama gradova svakodnevno deliti volonteri.

“Boja trake je replika lente ordena Svetog Georgija, jednog od najvažnijih borbenih ordena Rusije. Ova nagrada se nekoliko vekova uručivala isključivo za velike podvige na bojnom polju. Boje -crna i narandžasta- predstavljaju simbol dima i plamena bitke. U godinama Drugog svetskog rata one su se ponovo pojavile na lenti Slave, a zatim su krasile medalju “Za Pobedu”. U novoj Rusiji je obnovljen i sam orden Svetog Georgija.”

Georgijevske lente 7. i 8. maja u centru Grocke deliće članovi i simpatizeri OK KP Grocka. Neka nikom ne bude teško da se prošeta do Grocke i okiti se “ordenom” Velike Pobede, jer tim činom svako od nas šalje sliku i daje svakome do znanja da u našoj okolini nema mesta za fašizam i fašističke ideje.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR