Grocka pliva u đubretu

0
805

Stanovnici Vinče, Kaluđerice i okolnih naselja tvrde da se kontejneri ne prazne mesecima i strahuju od pojave zaraza. Komunalno preduzeće ima jedan kamion za kontejnere, koji je često u kvaru.

PREPUNI kontejneri, divlje deponije i đubre po ulicama već dugo muče građane Grocke, ali poslednjih dana situacija je alarmantna. Na očajnu situaciju i opasnost od zaraza upozoravaju stanovnici Vinče, Kaluđerice…

Služba zadužena za odnošenje smeća JKP “Grocka” zbog blokade računa nije mogla da registruje vozni park, pa je u pojedinim mestima otpad preplavio ulice. Kada je ovaj problem konačno rešen sredinom decembra, jedini kamion za pražnjenje kontejnera se pokvario! Ipak, u ovom preduzeću tvrde da će se situacija uskoro, koliko-toliko, srediti.

Grocka već dugo ima problem divljih deponija, koje se delom stvaraju zbog nekulture pojedinaca, ali i lošeg rada nadležnih službi. JKP “Grocka” je tokom 2013. skoro pola vremena provelo u blokadi i zbog toga nisu mogli da registruju vozila. Prema rečima direktorke Olivere Ognjanović, ovo preduzeće je imalo neprekidno stopiran račun od 19. avgusta do 10. decembra.

– Zbog neplaćenih doprinosa za 2009, 2010. i 2011. godinu stvorila su se ogromna dugovanja, a račun firme je blokiran – rekla je za “Novosti” Olivera Ognjanović. 

– Ja sam pre desetak dana došla na čelo preduzeća, koje je u zaista lošoj finansijskoj situaciji. Nismo mogli da registrujemo vozila dok nismo poplaćali najurgentnija dugovanja. Taman kada smo to rešili, jedino vozilo osposobljeno za pražnjenje kontejnera se pokvarilo. 

Olivera kaže da je taj kamion vrlo star i u lošem stanju, zbog čega često ide na popravke.

– To je pravi “začarani krug”. Taman kada se reši jedan problem, pojavi se drugi. Zaista dajemo sve od sebe da građanima obezbedimo uslugu kakvu zaslužuju. Radnici dežuraju vikendima, a gde može, smeće se transportuje raspoloživim vozilima – objašnjava direktorka.

PROBLEM SU I USKI PUTEVI

DIREKTORKA Olivera Ognjanović apeluje na građane da ne bacaju smeće van predviđenih mesta, jer tako stvaraju divlje deponije. Ipak, kako kaže, svesna je da odgovornost za loše stanje leži pre svega na JKP “Grocka”. Prema njenim rečima, najviše problema ima u severnim delovima Grocke, jer su tamo uski i nepristupačni putevi.

NEMA NOVCA ZA NOVI KAMION

DOTRAJALI kamion, jedini koji na teritoriji Grocke može da prazni kontejnere, neće u skorije vreme biti zamenjen.
– Kupovina vozila nije u nadležnosti opštine, tako da na njihovu pomoć ne možemo da računamo. Naše preduzeće se bori sa ogromnim dugovima i bilo bi nerealno da najavljujemo kupovinu za koju objektivno nemamo novca – rekla je Olivera Ognjanović.

Izvor:  Novosti

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR