Komarci napadaju Grocku

0
564

Povećan broj krvopija u prestonici, u Zavodu za biocide tvrde da situacija ipak nije alarmantna

KOMARCI napadaju. Zbog dosadnih krvopija vanredna situacija je prvo uvedena u Kovinu, zatim i u Pančevu, a prema žalbama Beograđana, sve ozbiljnija situacija je i u srpskoj prestonici.

Na prave rojeve komaraca skrenuli su nam pažnju stanovnici Ovče, Borče, Krnjače, Grocke, ali i Dorćola, u neposrednoj blizini centra grada. Ipak, nadležni tvrde da nema mesta panici.

– Broj komaraca na teritoriji Beograda je u blagom porastu u odnosu na prošlu godinu, ali nikako se ne radi o najezdama i rojevima – tvrde u Zavodu za biocide.

Najnepovoljnija situacija je u priobalnim delovima, naročito na levoj obali Dunava.

– Ovaj deo grada nije uređen, postoje drenažni kanali, što veoma pogoduje razvoju larvi komaraca – dodaju u Zavodu.

Nadležne službe vrše svakodnevno monitoring, a tamo gde dođe do značajnog povećanja prvo se vrši zaprašivanje sa zemlje, a onda i iz vazduha. Specijalni avioni su već u nekoliko navrata delovali širom prestonice, pa iz nekih delova grada, poput Novog Beograda ili Banovog brda, stiže znatno manje pritužbi na komarce nego što je to bio slučaj pre mesec dana.

PANČEVCI ČEKAJU ZAPRAŠIVANjE

U PANČEVU je u ponedeljak proglašena vanredna situacija zbog velikog broja komaraca koji je zabeležen u gradu. Ipak, juče nije počela nova akcija zaprašivanja krvopija pošto to nisu dozvolili vremenski uslovi. Vanredna situacija biće na snazi sve dok broj komaraca ne bude doveden u normalu.

STIGAO VIRUS ZAPADNOG NILA

U BEOGRADU su zabeležena dva slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Prošle godine više od polovine zaraženih u Srbiji bilo je upravo iz prestonice, a čak 12 osoba je umrlo. Posebno su u opasnosti stariji od 50 godina, kao i hronični bolesnici.

(Novosti)

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR