Kontrola poštovanja Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca

0
643

Akcija podrazumeva kontinuirani obilazak gradskih parkova i javnih površina.
Kontrola poštovanja Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca u gradskim parkovima i na javnim površinama
Sekretarijat za privredu, u saradnji sa Komunalnom policijom grada Beograda i Veterinarskom ustanovom „Veterina Beograd”, pokrenuo je danas trodnevnu akciju kontrole poštovanja Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda. Akcija podrazumeva kontinuirani obilazak gradskih parkova i javnih površina, a započeta je danas u Tašmajdanskom parku, sutra se nastavlja na Zemunskom keju, a u petak će biti sprovedena u Pionirskom parku.
Zamenik sekretara za privredu Saša Rokvić rekao je da najveći problem predstavljaju nevlasnički psi, odnosno vlasnički psi koji nisu čipovani.
– Ovom akcijom želimo da pokrenemo inicijativu da vlasnici označe svoje pse da bi moglo da se utvrdi vlasništvo. Ideja je i da oformimo Animal policiju grada Beograda, čime bi ovaj posao bio olakšan. Grad izdvaja mnogo novca za naknadu od ujeda nevlasničkih pasa, a u toj oblasti ima mnogo manipulacija – istakao je Rokvić.
Direktor Veterinarske ustanove „Veterina Beograd” Budimir Grubić naveo je da je najvažnija stvar vakcinacija protiv besnila i kontrola čipova, jer je mnogo vlasnika pasa koji su neodgovorni, puštaju svoje pse, ne vakcinišu ih i ne čipuju.
– Tako svakog dana na ulicu stiže deset do petnaest napuštenih pasa koje mi moramo da zbrinemo, a kapaciteti su nam ograničeni. Veći je problem kada ti psi narastu i nanose povrede građanima. Sada radimo po starom pristupu da se pas uhvati, steriliše, vakciniše i vrati na lokaciju na kojoj je bio. U okviru zakona tražimo i nova rešenja i pristup da bismo ovaj problem rešili – naglasio je Grubić.
Imajući u vidu da je Beograd suočen sa sve češćim nesavesnim i neodgovornim ponašanjem vlasnika pasa prilikom izvođenja svojih kućnih ljubimaca na javne površine grada, naročito kada je reč o korišćenju povodca i održavanju komunalnog reda i čišćenja za ljubimcima, Sekretarijat za privredu, u saradnji sa Komunalnom policijom grada Beograda i Veterinarskom ustanovom „Veterina Beograd”, pokrenuo je ovu akciju.
Cilj akcije je i kontrola poštovanja Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda i uspostavljanje bolje saradnje, komunikacije i koordinacije aktivnosti, kao i direktnog kontakta sa vlasnicima kućnih ljubimaca, kako bi se utvrdilo da li se poštuje i primenjuje navedena gradska odluka i zakonska obaveza obeležavanja i vakcinacije pasa.

Izvor: studio B.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR