Među 13 kandidata, nagrada za Ekološki podvig godine dodeljena je Predragu Zmaju Jankoviću

0
531
predrag jankovic zmaj
predrag jankovic zmaj

Treba imati na umu da je Zmaj samo čovek-pojedinac, za razliku od drugih kandidata koji  uglavnom predstavljaju ustanove ili stručna lica kojima je izbor ili zadatak da se bave ekologijom. Ovo što je on uradio je pravi herojski i lični čin humanog i poštenog čoveka koji ne okreće glavu na drugu stranu čekajući da se nešto reši samo od sebe… Stara škola, i vaspitanja i življenja.

Novinarski žiri od 17 članova u emisiji “Čekajući Vetar” Drugog programa Radio Beograda, od 13 kandidata na nivou Srbije nagradu “Zeleni radio – ekološki podvig godine” dodelio je Predragu Jankoviću Zmaju iz Grocke.

Predrag Janković Zmaj je Gročanin, rođen 3.12.1967. Široj javnosti je nedavno postao poznat kao alas koji je sprečio ekološku katastrofu u Grockoj. Pukim slučajem se našao na licu mesta, nije se oglušio na neobičan miris koji se širio Gročicom, i tragom mirisa došao do rezervoara mazuta koji se uveliko izlivao u krugu napuštene fabrike preduzeća “Plantaže” u Grockoj, cureo u malu gročansku rečicu i plovio ka Dunavu.  Nakon što je nepoznata osoba skinula ventil sa rezervoara, mazutni mulj je počeo da puni betonski bazen oko rezervoara, a potom se kroz pukotine izlio u reku.  Šta je posle bilo, svima u Grockoj (a i šire) je poznato. Pozvao je ekipe za hitne slučajeve i učinio sve što je u njegovoj moći da se izlivanje mazuta zaustavi.

Javnost u Srbiji je saznala da je ekološka katastrofa većih razmera sprečena zahvaljući Predragu Jankoviću Zmaju, predsedniku Udruženja sportskih ribolovaca i predsedniku Nautičkog kluba u Grockoj, koji je sa vatrogascima i komunalnim službama zastavio dalje istakanje mazuta, a potom sa članovima kluba i čamcima blokirao mulj koji je išao ka Dunavu.

U nedelju 26.05.2013. godine u terminu 8-10h na talasima Radio Beograda 2, žiri od 17 novinara izjašnjavao se o nagradi Zeleni Radio – Ekološki podvig godine. Evo kako je izgledala lista predloga :

1. Prof. dr Miladin Ševarlić, zbog izuzetno energične borbe protiv GMO
Predlagač: Željko Stanković, urednik sajta “Ekologija” iz Požarevca
Predlagač: Dragana Vučićević, Informativna redakcija RTS-a

2. Firma za otpad “Rateks” i njen direktor Branislav Ranković, zbog apsolutno legalnog poslovanja – ne postoji mogućnost da otkupe ukradeni metal ili bronzane statue.
Predlagač: Dušan Rašeta, autor i voditelj emisije “Radio Sava” Beograda 202

3. Mr Gordana Brun i organizacija “Škola za opstanak”, zbog permanentnog rada na edukaciji iz oblasti ekologije nastavnika i učitelja škola u Srbiji
Predlagač: Ruža Helać, predsednica Vojvođanske zelene inicijative

4. Ekološki pokret Srbije, zbog borbe protiv GMO, eksploatacije nikla i svega što ugrožava životnu sredinu
Predlagač: Dragana Vasiljević, RTS
Predlagač: Katarina Živanović, dnevni list «Danas»

5. Rendžeri u rezervatu Uvac, zbog načina na koji obavljaju svoj posao
Predlagač: Edib Honić, Regionalna TV Novi Pazar

6. Vojvođanska zelena inicijativa i njihov projekat Zelena patrola na delu, za niz akcija i emisija koje su dale konkretne rezultate i uspele mnogo toga da promene
Predlagač: Jovanka Stanojević, dopisnica RTV Bor iz Negotina
Predlagač: Vladimir Vukasović, novinar “Politike”

7. Udruženje „Prijatelji Brodareva“, zbog građanske inicijative i suprotstavljanja kršenju zakona u akciji za izgradnju brana na Limu
Predlagač: Milisav Pajević, glavni urednik elektr. glasila “Eko nec” iz Kragujevca

8. Predrag Janković – Zmaj: prvi reagovao u noći kada se izlivao mazut u reku Gročicu u Grockoj, alarmirao sve koje treba, ušao u vodu da zatvori ventil i sprečio veće posledice.
Predlagač: Dušan Milovanović, urednik revije “Zov”
Predlagač: Tanja Komarica, TV «Studio B»

9. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, zbog programa za čistije i zelenije škole u Vojvodini
Predlagač: Jadranka Marčok, direktorka “Eko lista” iz Bačkog Petrovca

10. Petar Lalović, reditelj i autor, za novi dokumentarni ekološki film “Beogradska oaza” i druga dela
Predlagač: Božidar Mandić, osnivač “Porodice bistrih potoka”.

11. Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije, za požrtvovan rad na terenu
Predlagač: Nevena Kljajić, autorka emisije “Zeleni sat”, RTV Vojvodina

12. Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju ” Živimo zajedno” opštine Stari grad, time što su uključeni u akciju recikliranja osećaju se korisno
Predlagač: Slavica Tuvić, agencija Tanjug

13. Jovan Memedović, za doprinos razvoju ekološke svesti putem dokumentarnog TV serijala „Sasvim prirodno“
Predlagač: Ljiljana Mentus, Radio Beograd 2

Treba imati na umu da je Zmaj samo čovek-pojedinac, za razliku od drugih kandidata koji  uglavnom predstavljaju ustanove ili stručna lica kojima je izbor ili zadatak da se bave ekologijom. Ovo što je on uradio je pravi herojski i lični čin humanog i poštenog čoveka koji ne okreće glavu na drugu stranu čekajući da se nešto reši samo od sebe… Stara škola, i vaspitanja i življenja.

Nagrada za Ekološki podvig godine Predragu Jankoviću Zmaju biće svečano uručena na Svetski dan zaštite prirodne sredine, 5. juna 2013. godine u 12h, u Kamernoj sali Radio Beograda.

Autor teksta: Zorica Atić, istoričar umetnosti

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR