Mihajlović: Sankcionisati sve koji bacaju otpad

0
643

Oko divljih deponija u Beogradu uskoro bi mogle da budu postavljene kamere kako bi oni koji bacaju otpad bili prepoznati i sankcionisani, najavili su danas ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i predstavnici Grada Beograda.

Ministarka Zorana Mihajlović i sekretar Goran Trivan podržali akciju čišćenja deponija

Oni su jutros prisustvovali akciji čišćenja komunalnog otpada na Novom Beogradu, iz nehigijenskog naselja koje se nalazi u neposrednoj blizini okretnice autobusa 75.

– Ministarstvo energetike, a pre svega razvoja živote sredine podržava ovakve akcije “Gradske čistoće” jer mislimo da stvari moraju da se rade brže, da javnost Srbije vidi kako izgleda Beograd sa najmanje 2.000 divljih deponija. Ovde smo da podržimo akciju jer je koordinirana između nevladinog sektora, građana, Privremenog veća, Gradske čistoće, sekretarijata i ministarstva – kaže ministarka Zorana Mihajlović.

Ona je naglasila da je za čišćenje divljih deponija 2011. godine ministarstvo izdvojilo 35 miliona kroz projekat “Očistimo Srbiju”.

– Nažalost, u Beogradu se deponije iznova stvaraju i moramo da razmislimo kako da učinimo da se nova deponija ne pojavi, kad već jednu očistimo – kaže ona i dodaje da u Beogradu ima 225 divljih deponija.

Ministarka je najavila saradnju gradske uprave, policije i ministarstva oko postavljanja kamera.

– Tako će oni koji ostavljaju đubre i otpad imati ime i prezime. Mi ćemo uvek od Grada tražiti da čisti deponije jer je ovo izvor zaraze, ruglo grada, opasno je po zdravlje ljudi ali moramo i sistemski da rešimo problem. Uz sve to, i inspekcija će morati da bude ažurnija – kaže Mihajlović.

 

Radnici “Gradske čistoće” su u prethodnih mesec dana očistili 1.000 kubnih metara otpada.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kazao je da će za čišćenje deponija u ovoj godini biti uloženo pet miliona dinara, što nije dovoljno da se sve očisti, ali će rezultati biti vidljivi.

Divlja deponija kod okretnice autobusa 75 biće očišćena za tri dana a procena je da ima više od 300 kubika otpada.

– Nastavljamo sa čišćenjem, pa ćemo u narednom periodu čistiti divlje deponije na Paliluli i Čukarici. Najveća divlja deponija bila je kod naselja Belvil, odakle smo odneli više od 1.000 kubika otpada , a očistili smo i osam manjih deponija, na Voždovcu, Paliluli, u Rakovici, Zemunu, i na Čukarici, sa ukupno 350 kubika raznog smeća – kaže Siniša Lazarević, direktor Gradske čistoće.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR