Najveća istorijska prokletstva – Od faraona do prokletstva zbačenog srpskog kralja

0
637

Nekima ovo može delovati primitivno, ali verovanje u prokletstva je sastavni deo kulture mnogih naroda, a opstalo je i do današnjih dana. Predstavljamo vam pet najvećih i i dalje neobjašnjenih prokletstava sveta.

1. Tutankamonovo prokletstvo

Nakon otvaranja grobnice Tutankamona, istraživači su naišli na natpis sa rečima: „Svako ko uznemiri faraona će uskoro osetiti krila brze smrti”.

Ovo nije odvratilo poznatog egiptologa Hauarda Kartera i lorda Karnvarona da 1922. godine uđu u grobnicu i proslave se zbog jednog od najvećih arheoloških otkrića.

Međutim, ubrzo nakon toga, mnogi članovi grupe koja je ušla u grobnicu su umrli od najrazličitijih razloga – Sam Lord  Karnavor je umro zbog infekcije od uboda komarca.

Nije mnogo prošlo, pre nego što su mediji počeli da pišu o ‘prokletstvu faraona’. Naravno, bilo je i članova ekspedicije koji su ušli u grobnicu i kojima se nije dogodilo apsolutno ništa, ali o njima se nije govorilo.

Ipak, broj smrti jeste bio neobično veliki – neki naučnici danas spekulišu da je pravi uzrok tome bakterija koja je hiljadama godina ostala zarobljena u grobnica, a na koju istraživači nisu imali razvijen imunitet.

2. Prokletstvo Tamerlana

Tamerlan je bio tatarski emir koji je živeo u 14. veku i ostao zapamćen kao jedan od najvećih i najsurovih osvajača na svetu.

Nakon smrti, Tamerlan je sahranjen u maulozeju u Samarkandu. Na njegovoj grobnici su zapisane reči: „Najveći rat će započeti, ako se ova grobnica otvori”.

I grob je vekovima ostao nedirnut.

Mnogo godina kasnije, ruski vođa Staljin, impresioniran Tamerlanovim životom, naredio je otvaranje grobnice i donošenje ostataka u Rusiju. To se i dogodilo 1941 godine.

Mesec dana kasnije, Hitlerova nemačka je napala Rusiju i Sovjetski savez je uvučen u „najveći rat” u svojoj istoriji koji je trajao pune četiri godine i u kome je izgubio 26,6 miliona stanovnika.

Zanimljivo je da su Tamerlenovi posmrtni ostaci vraćeni u grobnicu. To se dogodilo u jeku Drugog svetskog rata, u novembru 1942. godine. Od tada velikog osvajača niko nije uznemiravao.

3. Prokletstvo Houpovog dijamanta

Houpov 45-karatni dijamant plave boje je jedan od najpoznatijih dijamanata na svetu. Prokrijumčaren je iz hrama u Indiji, a lopova koji se drznuo da ga odande iznese, Francuza Žan-Baptista Tavernijera, ubrzo nakon toga ubila je grupa pasa.

Dijamant je došao u posed Luja XVI i Marije Antoanete koji su izgubili glave u Francuskoj revoluciji. Posle toga ga je posedovala porodica Houp, koja je zapala u finansijske probleme, pa je morala da ga proda. Kupac, Evelin MekLin, ćerka vlasnika Njujork Tajmsa, je ubrzo nakon dolaska u posed dijamanta, izgubila dvoje dece, a muž ju je ostavio zbog druge žene.

Tako je nastala priča o prokletstvu dijamanta koji donosi nesreću svakome ko ga nosi ili poseduje. Houpov dijamant se danas nalazi u muzeju.

4. Prokletstvo Tekumseha – prokletstvo američkih predsednika

Tekumseh je bio indijanski poglavica koji se za svoje pleme i zemlju na kojoj su živeli borio protiv Amerikanaca početkom 19. veka. Rat je bio izgublje, a vojnici su pobili najveći broj pripadnika plemena.

Tekumsehov brat, poznat kao „Prorok”, plemenski vrač, tada je bacio kletvu na glavnog generala Harisona i sve američke predsednike koji budi izabrani u godini koja je deljiva sa dvadeset.

U narednih 100 godina svi američki predsednici izabrani 1840, 1860, 1880 … pa sve do današnjih dana umrli su ili tu ubijeni tokom mandata. Ovaj niz uključuje i Abrahama Linkolna, ubijenog u pozorištu, Frenklina Ruzvelta koji je umro prirodnom smrću, kao i Džona Kenedija koji je ubijen u čuvenom atentatu u Dalasu.

Jedina dva izuzetka od ovog ‘pravila’ su poslednja dva predsednika izabrana ‘ukletih godina’ – Ronald Regan (izabran 1980) i Džordž Buš (izabran 2000).

5. Prokletstvo Stefana Dečanskog

Srednjovekovnog kralja Stefana Dečanskog sa trona je svrgnuo sin, car Dušan koji ga je i bacio u zatočeništvo. Stefan Dečanski je ubrzo umro pod sumnjivim okolnostima, pa ima istoričara koji smatraju da je njegov sin naredio njegovo ubistvo.

Pre smrti, Stefan Dečanski je navodno prokleo sina i sve njegove potomke.

I prokletstvo je stiglo Dušana Nemanjića – on jeste proširo državu do neslućenih granica, proglasio se carem i bio najveći srpski osvajač, ali je umro iznenada i do danas neobjašnjivo.

Njegov sin, car Uroš nije uspeo da sačuva očevu državu koja se polako rastakala. Umro je mlad i bez dece, što je bio kraj dinastije Nemanjića, a i srpskog srednjovekovnog carstva.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR