Novo istraživanje pokazalo: Majčinstvo je “zarazno”

0
504
Razlog želje za trudnoćom je socijalno okruženje.

Želja za materinstvom javlja se prvih dana nakon porođaja njihovih drugarica, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Americi. U studiji je učestvovalo 1.700 žena, a stručnjaci su istraživali uticaj prijateljica kada je reč o trudnoći, odnosno o rođenju prvog deteta.

Koautorka studije Nikoleta Balbo objašnjava da se ova želja javlja posle porođaja prijateljice, vrhunac dostiže do dve godine kasnije, posle čega opada. Osim individualnih odluka i preferencija, na odluku o zasnivanju porodice utiče i socijalno okruženje. Zato se kaže da je materinstvo “zarazno”.

Objašnjenje zašto je to tako jeste što je poređenje sa bliskim ljudima jednostavno u našoj prirodi, jer to što naši prijatelji imaju svoju decu vrši neku vrstu pritiska da što pre zasnujemo porodicu. Osim toga, devojke čije prijateljice imaju dete mogu mnogo da nauče o materinstvu.

Drugi razlog zašto devojke požele decu onda kada se njihova prijateljica porodi jesto to što ukoliko u istom vremenskom periodu postanu mame moći će da pomažu jedna drugoj i dele probleme.

(mondo.rs)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR