Novosti.rs: Sve o legalizaciji, ministarstvo građevinarstva odgovara na pitanja čitalaca

0
577

Ministarstvo građevinarstva odgovara na pitanja čitalaca “Novosti” o Zakonu o ozakonjenju. Pitanja se mogu slati na mejl legalizacija@novosti.rs

* Vlasnik sam dela placa, sa još sedam suvlasnika. Placevi su fizički podeljeni već više godina i nema sporova između suvlasnika. Međutim, da bi legalizovao pomoćni objekat u opštini Subotica mi traže saglasnost svih suvlasnika. Problem je što nekoliko suvlasnika već godinama boravi na nepoznatim adresama. Napominjem, da sam u prvoj legalizaciji, pre nekoliko godina, na istoj parceli, legalizovao stambeni objekat. U opštini ne priznaju saglasnosti suvlasnika od pre nekolilo godina za legalizaciju kuće, već traže saglasnosti, sada za legalizaciju pomoćnog objekta.

– U skladu sa zakonom potrebna je saglasnost svih suvlasnika na građevinskom zemljištu za ozakonjenje i pomoćnog objekta. Od ovog pravila postoji jedan propisani izuzetak, a to je da nadležni organ za ozakonjenje utvrdi u postupku ozakonjenja da se suvlasnici u vreme izgradnje nisu protivili izgradnji. U navedenoj situaciji nije potrebno naknadno pribavljati saglasnost svih suvlasnika.

* Kuća je izgrađena na državnom zemljištu 1982. godine. Nema građevinsku dozvolu niti se plaća naknada za zemljište, ali je tu izgrađeno čitavo naselje. U vlasničkom listu se navodi Grad kao vlasnik i neki bivši korisnici zemljišta kao i 47 izgrađenih objekata bez građevinske dozvole. Na zemljištu postoje i mnoge stambene zgrade koje su zidane bez građevinske dozvole za vreme bivše vlasti. Na kuću se plaća porez, upisana je u katastar, podnet je zahtev za legalizaciju, ali su po starom zakonu govorili da ispunjava sve uslove sem zemljišta, jer je to sporno. Do sada sam dao ogroman novac za geodetski snimak kada je iznosio 200 evra, elaborat o objektu i zemljištu zbog klizišta koji je iznosio čitavih 300 evra, upis u katastar kao i plaćanje mnogih taksa. Da li po ovom zakonu imam pravo da legalizujem objekat i da konačno živim normalno i da ne ispadne da sam bacio toliki novac?

– Objekat jeste predmet ozakonjenja, a dokaz o odgovarajućem pravu rešićete u skladu sa članom 10 Zakona o ozakonjenju kojim je predviđen način rešavanja u različitim pravnim situacijama, pa i u situaciji koju ste vi naveli.

Više na novosti.rs OVDE

foto Zorana Jeftić

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR