Proizvođači voća u Grockoj uskoro dobijaju moderan sistem za navodnjavanje

0
466

vocnjakPoljoprivredni proizvođači u Grockoj, Begaljici, Brestoviku i Ritopeku uskoro će moći da se priključe na novoizgrađeni sistem za navodnjavanje i povećaju svoje prinose. Prva faza izgradnje privodi se kraju, a u toku je i anketa među voćarima o priključenju na sistem. Moderan sistem za navodnjavanje, dug 7,5 kilometara, obezbediće navodnjavanje oko 600 hektara voćnjaka.

Gradski sekretar za poljoprivredu Aleksandar Janković najavljuje da će ovih dana biti utvrđena cena priključka.

– Priključivanje na sistem neće biti skupo, a ove nedelje utvrdićemo i da li će se plaćati mesečno ili godišnje. Zatim ćemo pristupiti potpisivanju ugovora. Očekujemo da sistem bude tehnički primljen i spreman za upotrebu 1. aprila – ističe Janković.

Sistem obuhvata crpnu stanicu sa vodozahvatom i trafostanicom i cevovod koji povezuje stanicu i rezervoare u katastarskim opštinama Grocka, Begaljica i Pudarci. Objekat će velikim pumpama crpeti i distribuirati dunavsku vodu do rezervoara u Pudarcima, odakle će se dovoditi do pojedinačnih korisnika. Svaki voćar će imati svoj šaht za priključenje, a povezivanje na sistem počeće već u maju.

– Čitav ovaj kraj godišnje može da proizvede oko 67.000 tona voća, što je za područje Balkana značajna količina i veliki potencijal. Upravo zbog toga, Sekretarijat za poljoprivredu mu posvećuje veliku pažnju, pa ćemo pored ulaganja u navodnjavanje proizvođače podržati i podsticajnim merama za izgradnju sistema za navodnjavanje kap po kap, postavljanje protivgradne mreže, izgradnju meteorološke stanice i sve ono što bude potrebno za proizvodnju voća – naglašava Janković.

Drugi segment ulaganja u ovaj voćarski kraj biće obnova hladnjače u Boleču, koja će posle modernizacije moći da primi oko 10.000 tona voća.

– Tu će poljoprivredni proizvodi moći da se čuvaju, ali i dobro upakuju i klasiraju. Proizvođači će hladnjaču moći uslužno da koriste, čekajući dobru cenu svojih proizvoda. Grad će im pomoći i oko sadnica, a uložiće znatna sredstva i u edukaciju. Planiramo da do kraja aprila raspišemo konkurs za podsticajna sredstva za voćarstvo i povrtarstvo – najavljuje Janković.

Investitor izgradnje sistema za navodnjavanje u Grockoj je Agencija za investicije i stanovanje grada Beograda.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR