VINČA: Otvaranje ulične galerije uz besplatan koncert

0
569

U Vinči će 9. maja biti otvoren Autonomni kulturni centar Egzoprostor – od ranih jutarnjih sati, u jedistvenom ambijentu na obali Dunava, posetioci će imati priliku da pogledaju postavku Ulične galerije.

Kako je najavilo Udruženje nesvrstanih umetnika, izložba je zapravo jedinstveni umetnički projekat Mikro art, koji je do sada okupio više desetina umetnika iz celog sveta.
Mikro art značajno afirmisao osvajanje brojnih neiskorišćenih gradskih i prigradskih prostora i njihovo pretvaranje u oaze za kulturu i umetnost.
Pored izložbe posetioce očekuju i nastupi muzičara domaće rege scene, koji će publiku zabavljati sve do večernjih sati – “Dubwise Warrior Sound”, “Ital Vision Sound”, “Natty Riddim Sound”, “Gigatron Selecta” i “Shubba Ranks”.
Autonomni kulturni centar se nalazi u neposrednoj blizini arheološkog lokaliteta Belo brdo, na adresi, ulica Nikole Pašića 98, u naselju Vinča. Do njega se može doći autobusom, automobilom, biciklom ili čamcem.
Pripreme za otvaranje AKC Egzoprostor trajale su devet meseci.
Projekat je započet u avgustu 2014. godine, sa ciljem da prostor služi za umrežavanje nezavisnih umetnika i organizacija iz Srbije i regiona, kao i da omogući mladima iz beogradskog predgrađa da učestvuju u kulturnoj sceni i volontiraju.
Istrajnost Udruženja nesvrstanih umetnika u nameri da se pokrene nezavisni centar za kulturu u ruralnom delu Beograda, da u rad budu uključeni mladi iz Srbije i zemalja regiona, učinila je da ova inicijativa odjekne i dalje od samog naselja Vinča.
Njihove aktivnosti podržalo je 20 umetnika iz šest evropskih zemalja, a u decembru 2014. godine, uspešan početak osvajanja AKC Egzoprostor predstavljen je i na Međunarodnom danu volontera u Domu omladine Beograd.
U procesu nastajanja AKC Egzoprostor učestvovali su volonteri i umetnici iz Atine, Amsterdama, Temišvara, Sofije, Drača, Bukurešta, Novog Sada, Beograda, Kikinde, Subotice, Smedereva, Obrenovca, Vinče, Boleča, Leštana, Ritopeka, Kaluđerice, Grocke.
Kako se dodaje u saopštenju, ovu inicijativu podržali su Ministarstvo omladine i sporta, Evropska fondacija za kulturu, lokalna zajednica i privatni sektor iz Vinče, Grocke i Bajine Bašte.
Podršku su dobili i od brojnih organizacija i udruženja, kao i od istaknutih umetnika iz Srbije.

Izvor Blic.rs

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR