Maxi i dalje po starom

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

maxi-v15.05.2011-Miškovićeva tradicija kršenja HACCP sistema je nastavljena i novim vlasnikom. Naime, za neupućene, HACCP je sistem bezbednosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, mogućih opasnosti pri rukovanju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda. Njegova primena podrazumeva poštovanje standardnih operativnih procedura i uputstava kojima se smanjuju rizici po bezbednosti hrane.

  1. Uspostavlja, ocenjuje i kontroliše opasnosti koje bi mogle da utiču na bezbednost hrane,
  2. Sistem upravlja kvalitetom i bezbednosti hrane zasnovan na prevenciji,
  3. Svaki zaposeni je informisan o tome šta, kako, kada i zašto da se uradi u cilju prevencije rizika od hrane ali i svoje lične odgovornosti kako bi krajnji korisnik konzumirao zdravu i bezbednu hranu.

Uspostavljena higijenska praksa je od suštinskog značaja za praćenje stanja  tokom čitavog lanca proizvodnje hrane, od primarne proizvodnje do finalnog proizvoda. Njenom primenom se sprečava kontaminacija i obezbeđuje adekvatno okruženje za rukovanje hranom.

Takođe, odlaskom u MAXI, primetićete zaposlene koji su obučeni u crvene i bele uniforme, radnici u belim uniformama su uglavnom pekari, mesari, prodavci ribe, prodavci delikatesa, izlagači mlečnih proizvoda, a radnici u crvenim uniformama su kasiri, magacioneri, izlagači robe u rafove, prodavci voća…

Radnici koji su zaposleni na toj beloj liniji mogu napustiti svoje radno mesto samo u slučaju pauze, prijema ili predaje robe, strogo je zabranjeno šetanje po radnji, ili rad na nekom drugom radnom mestu da ne bi preneli na sebe bakterije koje mogu ugroziti zdravlje ljudi… takav je slučaj u objektu u MAXI-ja u učiteljskom naselju u t.c. 16. oktobar u Beogradu, gde se i pored upozorenja radnika, odn. obraćanju poslovođi Sandri Stanojević HACCP sistem i dalje krši. O tom propustu su obavešteni i neki od direktora, ali reakcije nema.

Radnice na prodaji delikatesa, kao i mesari, često po naređenju poslovođe zamenjuju radnicu na voću kada ide na pauzu, ili kada ima slobodan dan, kada prima robu, i sl. i sve to u beloj uniformi koju će nositi i kada treba nekoga da usluže na odeljenju delikatesa ili prodaje mesa, tako da zdrava ishrana i zdravlje nisu u vašim rukama ukoliko kupujete u tom objektu. Amožete videti mesara kako zamenjuje magacionera, izlagača robe i sl.

Takođe, meso kojem je istekao rok upotrebe se neretko propere u vodi sa vinobranom, kako bi dobilo svetliju boju i izgubilo loš miris, a vinobran, takođe nije dozvoljen za upotrebu. Deklaracije se vešto zamenjuju novim koje pristignu sa svežom robom, a meso koje je van upotrebe se prodaje kao da je sveže, takođe razne su malverzacije i sa deklaracijama, jer uz zeleni domestos i štapić za uši, kao i datumskim pečatom se može napraviti pravo čudo. Umočite štapić u domestos, blago protrljate preko starog datuma, sačekate da se osuši i onda stavite datum koji vama odgovara.

Ovakvih ili sličnih scena ima u nekoliko radnji, ali moramo priznati da u Super Maxi objektima takvih situacija nema, ali ipak, dobro razmislite kada pošaljete dete kod onog super čike koji se uvek smeška i uvek ima sveže meso šta će dobiti kao prilog!

Goran Stojanović

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR