Šuga, ti juriš! – Nestašica vode

0
896
NextWEB hosting
NextWEB hosting

 

Nestašica vode u Pudarcima I Umčarima (lud zbunjenog) Zbog velikih problema sa nestašicom vode u Pudarcima i Umčarima, i bez apsolutno ikakvog obaveštenja od strane uprave Javnog Komunalnog Preduzeća Grocka, reših da probam da odgonetenem tu zavrzlamu oko vode i da tu informaciju podelim sa čitaocima našeg portala. Ako bar ne mogu dobiti ništa od zvaničnika, mogu se preko nas informisati.

 

Elem, krenimo redom. Prvo i logično je da se obaveštenja stavljaju na mesta gde je velika prolaznost naroda, kao i na mesnim zajednicama. Dolazim do prodavnice, pažljivo gledam.Postoje razne stvari, prodaje se njiva, ovo,ono ali ništa o vodi. Ne budem lenj, udjem u prodavnicu, pozdravim radnice i ljubazno priupitam: Izvinite,da li postoji neko obaveštenje o restrikcijama vode, na primer kad se isključuje,zbog čega i sl.? Nema ništa, evo koleginica pitala nekog iz Umčara a ima veze sa vodovodom šta se dešava i on joj je jako neljubazno rekao da nema vode, kako svaka druga kuća puni bazene a ovamo se žalite. Tako da eto šta da ti kažemo, mi imamo takvu informaciju. Zahvalim se i krenem dalje. Pravac mesna zajednica Pudarci. Ulazim u kancelariju MZ-a. „Dobar dan“ . obratim se. „E, dobar dan“- dobih odgovor. Razgovor sledi:

 

 

-Mene zanima da li ima neko obaveštenje, neka informacija o ovoj nestašici vode, bilo kakva informacija.

Nema nikakvo obaveštenje, evo bio mi komunalni inspektor kojem je određeno da ide da kažnjava ljude po selu, međutim niko nama ništa nije dao, niti smo udostojeni  bilo kakvim obaveštenjem koje bi prosledili dalje.

-Ne razumem, kako da ide da kažnjava ljude po selu?

Pa pošto je navodno proglašena restrikcija po selu, ima nalog da kažnjava ko nenamenski troši vodu.

-Opet ne razumem, gde je proglašena restrikcija vode, ima li obaveštenja ili ne?

Nema,i što se tiče te restrikcije vode to je jako smešno i žalosno trebao bi neko da dođe i da snimi sve ovo, niko se nije ni udostojio da nam nešto makar telefonom kaže o tome, ali takve odluke se donose pismenim putem. To je ipak odluka jedna koja može dosta da utiče na život ljudi. Da ja tebi sad iskljucim vodu na plus 40, ipak ne stoji.

-Da u pravu si, evo došao sam sinoć sa posla i jesam okupan više puta ali od znoja, reših malo da se i ja u 21. veku okupam, a ono nema vode. Zato sam i krenuo da više raščistimo sa tim, da znamo o čemu se radi.

Znam, znam ali ja nemam pojma o čemu se radi. Niti me je ko obavestio niti pismeno niti usmeno. Čovek je došao (inspektor) i kaže jesi li ti dobio obaveštenje? Ne nikako.Tačno sam znao kaže, poslali su me da obilazim ko zaliva baštu, ko pere kola, to je sad van pameti i nemam ni ja vodu.

-Mene još zanima, pošto znam da su barem ranije postojala dva-tri bunara i bila je voda tu kao za piće, sad nema ni takvih informacija.

Nije bitno, ali postoji jedna odredjena pravna procedura po kojoj bi sve ovo trebalo da ide. Voda nije struja, voda je nasušno potrebna, znači ukidaš vodu, ne sme da imaš prekid u snadbevanju duže od dva sata. A ako ipak postoji problem sa snabdevanjem, moraš da izdaš saopštenje, da obavestiš gradjane, da postaviš plakate…

-Mora da se i cisterne obezbede?

Tako je, ali pošto oni imaju samo dve cisterne, možeš dvaput da pogađaš gde će otići cisterna?

-Grocka ili Kaluđerica?

Pa da, gde može više glasova da se uzme.

-Ranije se bar znalo bar je imalo kao neko, bar u vreme bombardovanja kao neko strateško mesto neki bunari…

-Koje strateško mesto?

Ma to su ranije postojali bunari koji su sa vodom ispravni za piće, a to sad narod ništa ne zna.

Ma oni ne znaju ni gde je cev u Umčarima, kažem im pa imate bre nacrt, ma kakvi ne znaju.

-Znači, ne zna se ni oni bunari da li su ispravni i da li je voda za piće?

-Ne,nemam pojma  ni o čemu, niko mi ništa nije ni javio ni rekao, ni pismeno ni usmeno.

-Ok ajd da te više ne zadržavam, pozdravljam te.

 

Ne dobih opet nikakvu informaciju. Odoh do kuće da vidim da li ima neka informacija o broju telefona vodovoda Umčari. Nadjoh samo stari broj 896, probao da ga izmenim sa 8541 i dalje od starog i uspeo sam,zvoni. Nadao sam se da ću tu pronaći informaciju. Razgovor sledi:

Halo

-Dobar dan, jel to vodovod?

-Da

-Ja se izvinjavam,da li imate vi neke informacije o ovim restrikcijama, kad idu i slično, da bar imamo neku informaciju mi što radimo da se nekako organizujemo, da natočimo vodu, da imamo bar da se istuširamo?

Za koji kraj, ko pita?

-Pudarci,ja se izvinjavam ne reče.

Pa evo baš sad idemo da zatvaramo Umčare.

-Dobro?

Nema dovoljno vode.

-A nemate nikakvo obaveštenje o tome, ja obišao ceo kraj i nema ništa?

Pa nema, sad sam ja zvao firmu i da se dogovorimo kako ćemo.

-Aha?

I oni su mi samo rekli da zatvorimo dva kraka u Umčarima i da vidimo da li bi i vi dobili gore vodu..

-Aha i?

Ja sam sad baš bio gore, montirao vrata i video da nema.

-Dobro, a jel ćete istaći neko obaveštenje čisto da znamo o čemu se radi? Mada, razumem ja vas da ste vi običan radnik i da morate da slušate ono što vam kažu.

Jeste, i ja pitam oni ne znaju, kažu mi da zatvorimo negde. Kažite vi meni šta da zatvorim, kažem ja njima, pošto ja ne znam šta da zatvorim. Sinoć je bilo sve zatvoreno, ne znam šta da zatvorim, vi kažite šta, i ja zatvaram.

-Znači u suštini u firmi je totalno ludilo, ne zna se ko pije ko plaća?

Pa da.

-Ok hvala vam puno na obaveštenju.

Znate mene zovu ljudi,kažu mi sve i svašta, što je zatvoreno, ljute se…

-Naravno, nemate ništa vi sa tim, vi ste radnik, kao i ja, vi radite ono što vam kažu, nego čisto pitam da li nešto znate o tome.

Ništa sad ćemo mi da zatvorimo dva kraka da bi vi gore dobili vodu. Dokle će sad da stigne i da li će da stigne ta voda, to je pitanje. Evo sad sam ja došao iz Pudaraca i žena pere ulicu i beton.

-Da to je tačno, to bi već inspekcija trebala da obavlja svoj posao, u pravu ste, ali to bi vodovod trebao da vidi sa njima pa da zajedno obavljaju svoj posao.

Pa ajd malo da se strpimo barem ovih dana, pa posle nek pere..

-Jeste, jeste, nego recite mi Umčari pripada Grockoj, znači oni što kažu tako bude?

-Da,da

-Ok,hvala vam puno, prijatno

Prijatno!

 

Opet ništa, mada nisam ni očekivao iskreno. Nemam kud nego da pozovem vodovod Grocka u nadi da ću dobiti neku informaciju. Za razliku od prošlog puta, ovog puta broj se lako pronalazi na internetu. Okrećem broj, razgovor sledi:

Vodovod izvolite.

-Dobar dan

Dobar dan

-Zovem iz Pudaraca i zanima me, pošto sve obidjoh, ali nikako da dobijem informaciju o restrikcijama vode. Jednostavno narod nema pojma  ni o čemu, a smatram da bi trebalo da ima ikakvu informaciju.

Znate kako,to bi bilo najbolje da pozove u jutarnjim satima Cvetković Slobodana, ili ako hoćete samo da proverim da li je zamenik direktora tu?

-Može naravno.

Recite mi samo kako se zovete?

-Naravno, Željko Matorčević iz Pudaraca.

Momenat samo, ostanite na vezi..

-Ok

Ide muzika iz telefona (ona dok si na čekanju) oko minut i po, zatim se javlja muški glas:

Halo

-Halo-rekoh

-Izvolte

-Dobar dan, znate treba mi  informacija ako mogu ikako da dobijem o vodosnadbevanju Pudaraca. Nemam nikakvu informaciju zbog čega, niti kad će vode nestati i slično?

Restrikcije su na snazi, nema vode, velika potrošnja tako da nemamo količinski da isporučimo toliku vodu i to je to.

-A jel imate vi neko obaveštenje o tome, da znamo kako da organizujemo preraspodelu vode?

Obaveštenje o tome je u mesnoj zajednici, trebalo bi da bude zavedeno, otkucano i istaknuto.

-Ja sam bio tamo i oni ništa ne znaju.

-E sad što oni ne znaju, to je neka druga priča. Ja ne znam, jel vama radi uopšte mesna zajednica?

-Radi, evo malo pre sam bio.

Ko vam je sekretar?

-Ne znam ko je sekretar, ja sam malo pre bio, nema nikakvog obaveštenja, ušao unutra i lično razgovarao sa čovekom koji sedi za kancelarijskim stolom u mesnoj zajednici.

Ma to je matičar, matičar nema veze sa tim, on radi neke druge stvari. Matičar radi krštenja, venčavanja i te ostale stvari.

-Dobro,a jel možemo nekako da dobijemo bar neko obaveštenje?

Kakvo obaveštenje, pa velika vam je potrošnja, vidite i sami da su temperature preko 40 stepeni, šta drugo da vam kažem?

-A jel može bar da se obezbede neke cisterne sa vodom, ipak su temperature preko 40, a nema vode?

Cisterne sa vodom se obezbeđuju samo ako nema vode preko 24 sata.

-Ali ja znam ljude koji nemaju ne 24, nego mnogo više sati vode..

To oni nek zovu za njih, šta imate vi sa tim? Eto, to je to gospodine.

-Ok hvala prijatno

Prijatno

 

 

Imao sam još štošta da pitam zamenika, ali i sami vidite na čemu se sastoji razgovor. Mi smo krivi što nema vode, jer je trošimo,i šta mi imamo tu da se obaveštavamo. Krenuo sam u  misiju da pronađem barem malo objašnjenja, šta je problem, kako da se reši, ali odgovor ne dobih. Nema ni malo ljudskog dostojanstva, niti humanosti, zar biti bez vode u 21. veku? Da li će nas šuga opet desetkovati? Zbunjen sam, ne znam više ni šta da mislim. Malo se grozno i osećam jer ovaj narod ćuti i gleda kako ga šišaju. Ostalo mi je još da obidjem bar one seoske bunare, koji su barem nekad bili u funkciji i u kojima je voda bila za piće… Bunar na drenju u funkciji, ima česmu, ima vode, kod škole zaključan….A mi narod? Mi ćemo sedeti kući i čekati da nam dodje ova, iako tehnološki neispravna za piće, ali nama jako draga voda!

 

Željko Matorčević

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR