Predstavljen „Bus plus”, novi sistem upravljanja gradskim javnim prevozom

0
721
NextWEB hosting
NextWEB hosting

bus-plus-sistemSavremeni „Bus plus” sistem upravljanja i nadgledanja, kao i novi sistem elektronskih karata za prevoz zaživeće od 29. avgusta pa do kraja godine u svim vozilima gradskog prevoza. Novi sistem, koji se primenjuje i u većini evropskih metropola, predviđa četiri vrste karata. Građanima su na raspolaganju  personalizovane beskontaktne elektronske karte, poput sadašnjih markica koje će sadržati ime i fotografiju korisnika, i nepersonalizovane elektronske karte koje će se uplatom dopunjavati i neće važiti na ime. U prodaji će se naći i papirna beskontaktna karta, namenjena za povremene korisnike javnog prevoza, ali i pojedinačna papirna karta za jednu vožnju koja će se prodavati isključivo kod vozača.

Aleksandar Bijelić, gradski menadžer, podsetio je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru da je grad Beograd u proteklom periodu obnovio vozni park sa 83 nova klimatizovana niskopodna trolejbusa, da je u toku nabavka novih tramvaja koji će od septembra početi da saobraćaju gradskim ulicama, kao i da je klimatizovano oko 300 vozila gradskog i privatnih prevoznika. Grad Beograd je u Međunarodnom udruženju javnog prevoza osvojio prestižnu nagradu kao grad koji je poslednjih godina najviše napredovao u sistemima prevoza. Projektom „BG voz” uključena je i železnica u sistem javnog prevoza.

 

– Dalji način za usavršavanje jeste i sistem upravljanja javnim prevozom i novi sistem elektronskih karata. Grad je obezbedio najnoviju tehnologiju, obavio edukaciju osoblja i očekujemo da pored 1.660 vozila koja dnevno funkcionišu u sistemu javnog prevoza dobijemo i instrumente za optimizaciju ovog broja. Ovim sistemom obezbedićemo veću sigurnost, kako putnika tako i vozača i svih koji pružaju ovu uslugu, dobićemo precizne podatke gde se u svakom trenutku koje vozilo nalazi, koliko je određena linija opterećena, da li postoje problemi i koju liniju treba pojačati ili joj smanjiti frekvenciju. Cilj svega jeste smanjenje troškova prevoza, a povećanje efikasnosti, jer grad godišnje kroz subvencije za ovaj sistem izdvaja 50 miliona evra. Srce sistema biće Operativno-kontrolni centar kojim će upravljati Direkcija za javni prevoz. Ona će brinuti o broju autobusa, njihovoj usklađenosti, opterećenosti i frekventnosti linija. Razvojem ovog sistema omogućićemo sugrađanima da dobiju i informacije o vremenu čekanja na sledeće vozilo, kašnjenju i opterećenosti pojedinih linija. Sistemom elektronskih karata omogućiće se povećanje sa sadašnjih 25 do 30 mesta za kupovinu pretplatnih karata na više od 800 prodajnih mesta, što će građanima umnogome olakšati ceo proces – rekao je Aleksandar Bijelić, naglasivši da će tarifni sistem u javnom gradskom prevozu ostati isti i da se cene neće menjati. 

Goran Stanojević, pomoćnik direktora Direkcije za javni prevoz, rekao je da će od ove jeseni u novi sistem biti uključeni svi prevoznici, GSP, privatni prevoznici i železnica. Sistem ima dva podsistema, to jest jedan za upravljanje vozilima i informisanje putnika i drugi koji se odnosi na karte za prevoz.

– Sve informacije će se u realnom vremenu slivati u Operativno-kontrolni centar i koristiće se za planiranje mreže linija, redova vožnje i tarifne politike. Sistem će onemogućiti zloupotrebe, prevare, falsifikovanje karata, neplaćanje prevoza i efikasno davati informacije o kontroli prihoda – rekao je Stanojević.

Veljko Vlahović, menadžer sistema „Bus plus”, rekao je da će se nove karte očitavati na „validatorima” koji se trenutno ugrađuju u sva vozila i služe za kontrolu i naplatu beskontaktnih kartica. Putnici će se prilikom ulaska u autobus „čekirati”, tako što će približiti karticu na dva ili tri centimetra od uređaja, a ceo proces će, kao i do sada, kontrolisati kontrolori i komunalni policajci.

U prvoj fazi, na deset najfrekventnijih stajališta u gradu biće postavljeni monitori na kojima će biti prikazan red vožnje i eventualna kašnjenja.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR