Rastko Pocesta – Wunderkind kontraverze

0
1634
NextWEB hosting
NextWEB hosting

rastko-pocestaPošto sam veoma aktivan na Facebook-u, komentarišući neke postove u grupi Svetu treba wikileaks, pažnju mi je privukla osoba po imenu Rastko Pocesta. Tema je bila Kosovo, bombardovanje Jugoslavije i nešto tome slično. Pošto nije imao svoju sliku na FB profilu, stekao sam utisak da je u pitanju neka mlada osoba- I bio sam u pravu.

Rastko Pocesta je rođen 27. januara 1998., njegovi intervjui se mogu naći na Youtube i to sa raznih TV stanica, fasciniralo me je to što neko kao on ima svega 13 godina, a politički je “aktivan” od svoje 10. Objavio je knjigu „Hall of Presidents“ i prvi put se pojavio u medijima 2010. godina, zbog čega je dobio nebrojeno pretnji smrću.

Nisam mogao a da se ne zapitam šta sam ja radio u njegovim godinama – igrao klikere, kauboja i indijanaca, istraživao onaj osećaj leptirića u stomaku kad vidim neku posebnu devojčicu, gledao “Laku noć deco” pre TV dnevnika koji je u to vreme trajao oko sat i po vremena zbog rata u Bosni i nisam mogao a da ne uradim intervju i uverim sebe i druge da li sam u to vreme bio glup ili zaostao, ili su pa novije generacije sve naprednije.

 

1. Rastko, Vi ste već sa 10 godina napravili haos u Srbiji, da li je to zbog Vaših stavova ili godina? Ili stavova u tim godinama?

– Objavio sam knjigu i prvi put se pojavio u medijima sa 12 godina. Pretpostavljam da je problem u nesposobnosti određenih ljudi da prihvate različite stavove.

2. Napisali ste knjigu o američkim predsednicima, mozete li nam reći nešto više o tome i koji su Vam planovi oko pisanja nove knjige?

– Napisao sam knjigu o predsednicima SAD pošto sam se u tom periodu interesovao za tu temu

3. Često Vas napadaju preko facebook-a, da li Vas je neko napao fizički ili verbalno u realnom svetu?

– Takvo neprijatno iskustvo imao sam samo jednom – nakon objave teksta u „24 sata“ u školi, 27. aprila 2010. godine. Što se tiče realnog sveta uglavnom su u pitanju verbalni napadi.

4. Koji su tu stavovi zbog kojih Vas napadaju? Te stavove imaju i drugi ljudi, ali Vas najviše napadaju, zar ne?

– Napadaju i druge ljude, ali nejasno mi je zbog čega sam ja već preko godinu dana glavna meta ekstremne desnice.

5. Kako Vaši prijatelji u školi gledaju na Vaše stavove? Osim politike i političkog aktivizna, da li se bavite „školskim“ aktivnostima kao što su devojcice, fudbal i slično?

– Većinu prijatelja koje imam upoznao sam upravo putem aktivizma za ljudska prava/političkog aktivizma. Mnogi moji stavovi neretko se ne poklapaju sa njihovim i raspravljam sa njima po tom pitanjima.

6. Kako porodica gleda na Vaš angažman, stavove? Da li je porodica uticala na Vas, koliko i kako?

– Moja porodica je jako apolitična i nije imala nikakvog uticaja na moje stavove.

7. Mnogo se polemiše oko Vašeg prezimena, da li ste istražili svoju porodičnu istoriju?

– Da, istražio sam svoju porodičnu istoriju, nosim majčino prezime, s obzirom da sam vanbračno dete. Originalno italijansko prezime Podestà pojavilo se u raznim formama u različitim delovima sveta gde je italijansko stanovništvo bilo prisutno. Moj pradeda je emigrirao u Istru i tamo je prezime dobilo svoju trenutnu formu.

8. Odakle tolika posvećenost istraživanju serijskih ubica?

– Nema nikakve posvećenosti u istraživanju serijskih ubica, to je urbani mit. Tezvi je hteo da pridobiju veću čitanost bloga i izmislio nekakve mailove koje sam sa njim razmenio.

9. Da li se plašite?

– Uglavnom ne, ali naravno da je bilo momenata kada sam se plašio.

Iz intervjua vidim da neko ko u jednom dahu napiše knjigu, a priloži mi tako škrte odgovore na pitanja, verovatno i nije napisao knjigu, već neko stoji iza njega i pokušava da ga promoviše u “wonderkid-a”, a da pritom i nema neko osnovno vaspitanje, a to je da pri obraćanju starijem se treba i persirati, to se uči još od kuće, preko škole i kroz život… ili mi je i to negde u međuvremenu promaklo, pa to sada i nije u “fazonu”.

Dakle, tresla se gora, rodio se miš! Vreme će pokazati kapacitet tog dečaka, mnogi za njega nisu ni čuli, a oni koji su i čuli za njega će ga verovatno i ubrzo zaboraviti.

G.S.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR