Intervju: Dobrica Vujić predsednik OO NS Grocka

0
1017
NextWEB hosting
NextWEB hosting

dobrica-vujic

Ekipa Grocka Info je uradila intervju sa predsednikom opštinskog odbora Nove Srbije u Grockoj, Dobricom Vujićem.

Aktivan je na političkoj sceni opštine već 20-tak godina i predsednik opštinskog odbora Nove Srbije u više mandata. Iskusan i pošten, bez dlake na jeziku, otvoren za saradnju sa svima koji su pošteni, takav je on Dobrica Vujić.

Vi potičete iz stare Vrčinske porodice, možete li nam reći nešto više o sebi, porodičnoj istoriji?

Ovde želim da pomenem i mog dedu po majci. Moja majka potiče iz vrčinske familije Đorić. Njen otac bio je komandant u Dražinoj vojsci. Za vreme rata deda je mnogo učinio da zaštiti selo od Nemaca i toga se se sećaju svi stari ljudi. Moj je život na neki način bio obeležen tom porodičnom istorijom. Mnogo neprijatnosti doživljavao sam u školi, zbog toga čak nisam mogao ni da upišem policijsku školu koju sam voleo. Tek sad, posle više decenija ljudi smeju da priđu i kažu kako su slušali od svojih starijih ukućana da je moj deda za vreme rata spasao Vrčin. Moj je deda u ono vreme birao da ostane u kraljevoj vojsci, koja je tada bila regularna državna vojska. Komunisti su tada odabrali da ruše državu i menjaju režim onda kad je zemlja bila spolja napadnuta. I umesto da brane svoju zemlju oni su iskoristili rat da je napadnu iznutra. Istoriju pišu pobednici, a ona je nadalje opštepoznata. Dodajem samo da sam ponosan na svoju porodicu. Verovatno je to jedan od razloga što sam odabrao da idem na ratište, sa kokardom na kapi.

Dugo ste radili u JKSP Grocka? Zašto ste napustili firmu i kakvi su utisci o firmi, njenom poslovanju i rukovodstvu?

U JKSP Grocka radio sam 6 godina, u periodu od 2004.do 2010.godine. Firmu sam napustio iz moralnih razloga. Dolaskom ove vlasti ja sam se našao u poziciji da primam platu, a ništa ne radim. Raspoređen sam za koordinatora u Vrčinu, a praktično nisam imao šta da radim. I takvih je slučajeva, samo za koje ja znam, bilo još 50-ak u opštini – primaju platu, a sede kući, ni ne dolaze na posao. Za mene je to bilo neprihvatljivo i zato sam tražio da nešto radim. Kao dokaz imam 2 audio snimka razgovora sa direktorom. Posle skupštine SNS-a, gde sam pozvan kao gost i viđen da sam prisustvovao u ime Nove Srbije, rasporedili su me na potpuno neodgovarajuće rado mesto, što je bila „kap u prepunoj čaši“ i tada sam odlučio da napustim firmu. O poslovanju firme i njenom rukovodstvu stekao sam najgore moguće utiske. Kad bude došlo vreme, a biće to uskoro, dokumentovaću sve nepravilnosti u radu ovog javnog preduzeća.

Svi se pripremaju za izbore, da li je i kod Vas to slučaj?

U ponedeljak, 7.novembra imali smo sastanak Opštinskog odbora i formirali izborni štab, što ujedno označava i početak izborne kampanje. Nova Srbija u opštini Grocka ima 720 biranih članova. To znači da nismo svakoga primali. Posle 10 godina postojanja Nove Srbije u Grockoj tek sada mogu da kažem da sam zadovoljan. Posedujemo veliki broj kvalitetnih kadrova i možemo mnogo da doprinesemo boljem radu opštine, jer na svakom mestu možemo da postavimo stručne ljude.

Kako rešiti nagomilane probleme opštine?

Prvo se mora postaviti pitanje šta je dovelo do nagomilavanja tih problema. To je, pre svega, nedomaćinsko upravljanje koje je ovde na delu duži niz godina. Da bismo probleme rešili, prvi i glavni preduslov je da se otklone uzroci koji su do njih doveli. Dakle, Nova Srbija smatra da prvo mora da se spreči krađa i zloupotreba položaja svake vrste. Mnogi se obogatiše na račun opštine, a niko nije odgovarao i tako godinama.Ovde se prečesto tražila „rupa u zakonu“ samo da se pokriju nepoštene radnje, tenderi se nameštali, a dokumentacija kao u redu, minusi u budžetu, a sredstva kao dobro isplanirana i namenski trošena. Zapošljavale se čitave familije, bračni parovi u paketu nalazili posao u opštini, pa se onda i predsednik opštine žali kako nema stručne kadrove. Ovde mora da se prestane sa praksom postavljanja neodgovornih i nesposobnih na važne pozicije i mesta gde se odlučuje, a onda da se problemi rešavaju jedan po jedan, da se naprave prioriteti, da se zna šta je važnije. Lepo je da se napravi park sa 3 ljuljaške i 2 klackalice, ali niko normalan se ne bi time hvalio kako je, eto, dobro radio, a nemamo vodovod i kanalizaciju, putevi nam puni rupa i sl. Naša je opština siromašna, mi nemamo mnogo novca na raspolaganju, pa je glavno pitanje koje treba rešiti da se i to malo novca ne rasipa, da se ne troši na propale projekte i nešto nevažno, nego da se prvo rešava ono što je najpotrebnije. Suština je da se taj postojeći novac drugačije preraspodeli, da se prestane sa dosadašnjom praksom upravljanja kao da ovo nije naša opština već nešto tuđe, da se uvede domaćinska uprava i da se problemi opštine rešavaju kao što bi ih jedan dobar domaćin rešavao u svojoj kući. U rad opštinskih organa i službi treba uključiti samo poštene, odgovorne i sposobne, što podrazumeva i nestranačke stručnjake ako su dobri u svom poslu.

Zašto neki delovi opštine, pa i Vrčin, žele da se odcepe od Grocke?

Kao prvo, ja nemam informaciju da neko želi da se otcepi od Grocke. Koliko je meni poznato, ni u jednom naselju na teritotiji opštine nije održan nikakav referendum na kome bi se građani izjašnjavali da li žele ili ne žele da se njihovo naselje otcepi od Grocke. Sve drugo, što nije direktna volja većine građana, naprosto bi bilo neozbiljno komentarisati. To pitanje uglavnom pokreću oni koji nemaju nikakav drugi program da reše probleme opštine. Nova Srbija smatra da i to pitanje, kao i sva druga „nezgodna pitanja“ treba rešavati u postojećim zakonskim okvirima. Zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije je po tom pitanju jasan, a njime se uređuju i sva pitanja od značaja za teritorijalnu organizaciju opština. Nova Srbija smatra da ako budemo imali opštinsku vlast koja je sposobna da efikasno rešava probleme u svim naseljima opštine, niko neće poželeti da se otceti. Domaćinska uprava je lek za sve probleme opštine.

Da li postoje neki načelni dogovori za predizbornu ili postizbornu koaliciju na lokalnom nivou?

Već smo započeli dogovore sa strankama koje su nam programski bliske, sa nekima i dogovorili određene predizborne aktivnosti. Nova Srbija je otvorena za saradnju sa svim političkim strankama koje imaju sličnu viziju kako da rešimo postojeće probleme opštine. I namerno kažem političkim strankama, jer imam više poverenja u takav oblik političkog delovanja, nego na primer u pojedine grupe i udruženja građana. Dosadašnje iskustvo nas uči da ta udruženja i grupe svesno biraju da budu „sami svoje gazde“, lokalni šerifi koji nemaju ni centralu stranke na višem nivou od opštine, pa onda ne moraju nikome da polažu račune za to što rade. Sa njima nikad ne znate na šta su sve spremni, ni šta će sutra da urade, „obrću se kako vetar duva“, a nema ni govora o tome da poseduju svest da opštinska vlast treba, pre svega, da služi građanima, da ne postoje građani zbog njih, već oni zbog građana. A upravo ta udruženja hoće celu opštinu za sebe. I gle apsurda, oni kritikuju parlamentarne stranke.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR