Održana promocija knjige „Od Agresije do tribunala“

0
806
NextWEB hosting
NextWEB hosting

od-agresije-do-tribunala-016_resizeU sredu je u velikoj sali SO Grocka održana promocija knjige generala Miloša Đošana „Od agresije do Tribunala”.

Vladimir Lukić je pozdravio posetioce, kao i autore i goste. Nakon prikazanog filma, govorili su general Dušan Vojvodić i pukovnika Milutina Filipovića, kao i prof. potpukovnik Ranko Mrkšić. Odlomke iz knjige je pročitao Jovan Jovanović. O svojoj knjizi, kao i događajima koji su je inspirisali govorio je i sam autor.

Svoje impresije o književnoj vrednosti ovog dela, izneo je prof.književnosti i srpskog jezika Miladin Sapundžić, koji je sada u funkciji člana Opštinskog veća. U svojoj raspravi, Novelja Obradović, direktor OŠ „Mića Stojković“ iz Umčara, posebno je istakao patriotski i istorijski aspekt ove knjige.

Na kraju programa, domaćin i organizator promocije Vladimir Lukić , zahvalio je gostima što su Gročanima priredili izuzetno vredan kulturni događaj na zadovoljstvo brojne publike. U svom zaključku je konsatovao visoku umetničku i književnu vrednost ovog dela i izvorni autentični prilog savremenoj istoriji srpskog naroda koji rasvetljava mnoge dileme u vezi sa ratnim događanjima tokom ratnih zbivanja 90-tih godina. Zato je ova knjiga dobrodošla u svakoj kućnoj biblioteci.

O autoru

Miloš Đošan, general-major Vojske Jugoslavije u penziji. Rođen je 28. februara. 1949. godine u Bistrici, opština Žepče u BiH. Završio je gimnaziju u Zavidovićima, Vazduhoplovno-tehničku vojnu akademiju u Rajlovcu i najviše vojne škole u Vojsci Jugoslavije.

Sve vreme svoje bogate vojničke karijere, bavio se problemima protivvazdušne odbrane. Obavljao je dužnosti od komandira voda, do inspektora za raketne jedinice PVO u GŠ VJ, Načelnika komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma i Načelnika Inspekcije vojne obaveze VJ. Najviše vremena u periodu o kome piše, proveo je kao komandant jedinica ranga puk-brigada. Svuda gde je bilo najteže i uvek dobrovoljno, išao je da znanjem i vojničkom čašću brani svoj narod, nad koji se u poslednjoj deceniji proteklog veka, nadvila opasnost od uništenja.

Krajem 2005. godine kao jedan od svedoka odbrane bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, pred Haškim tribunalom svedočio o događajima u Đakovici i okolini i zločinima šiptarskih terorista i NATO agresora na KiM.

Živeo je i radio u skoro svim republikama bivše SFRJ. Slu-žbovao je u Karlovcu, Cerklju, Beogradu, Prištini, Kninu, Banja Luci, Đakovici i Nišu, pa je tu državu nosio u srcu i nije krio svoje želje za njeno očuvanje. Teško se mirio sa gorkom istinom i spoznajom, da ono što je u borbi nastalo, obično u borbama i nestaje. Ostao je među poslednjima, koji su pokušavali, da na vojniku jedini poznat način, časnom borbom spreče nestanak zajedničke države. Događaji o kojima piše u knjizi „Od agresije do Haškog tribunala“su stvarni, istiniti i potresni. U svima je bio učesnik i svedok.

 

{phocagallery view=category|categoryid=6|limitstart=0|limitcount=0}

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR