Gradski štab pažnju usmerava ka zaštiti od klizišta

0
690
NextWEB hosting
NextWEB hosting

gradski-stabGradski štab za vanredne situacije danas je sumirao rezultate dosadašnjih aktivnosti, usmerivši dalju pažnju na odbranu od poplava i zaštitu od klizišta.

U gradu je očišćeno oko 15.000 parking mesta koja su sada pod režimom naplate, dok se mesta koja nisu u potpunosti očišćena još uvek ne naplaćuju, ali se potpuna normalizacija očekuje u vrlo kratkom periodu. „Čistoća“ nastavlja sa oslobađanjem mesta za parking, a u toku je i pranje ulica, dok radnici „Zelenila“ nastavljaju sa redovnim aktivnostima u beogradskim parkovima.

Gradski štab zahvalio je svim privrednim subjektima koji su dali svoje mašine za čišćenje grada.

JKP „Beogradske elektrane“ radilo je uspešno, bez većih ispada, a od večeras se uspostavlja normalan režim rada, sa noćnim prekidom. Iz „Beogradvoda“ kažu da je pod ledom oko jedan do dva odsto ukupnih vodenih površina Beograda, ukinuta je vanredna odbrana od leda i uspostavljena redovna odbrana.

Saobraćaj se u gradu obavlja uobičajeno, a JKP „Beograd-put“ svoje ekipe u najvećoj meri trenutno angažuje na popravci udarnih rupa. Potrošnja struje je na nivou uobičajene za zimske mesece, a iz EDB-a apeluju na vlasnike strujnih ormana i trafo-stanica da omoguće pristup uređajima i održavaju brave u ispravnom stanju.

Slobodan Šolević, zamenik Gradskog štaba za vanredne situacije, ocenio je da trenutno nema potrebe za stalnim zasedanjem, ali da će u slučaju potrebe, svi njegovi članovi ponovo biti na okupu.

– U proteklom periodu bila je uložena velika energija svih koji su učestvovali, a najveću zahvalnost dugujemo onima koji su neposredno bili angažovani i na raspolaganju sve vreme. Svaki dan bilo je angažovano više od 2.000 radnika gradskih komunalnih preduzeća, 300 vojnika, plaćeno je skoro 9.000 dnevnica zadrugarima, a angažovano je i 180 mašina komunalnih preduzeća (ne računajući vozila „Beograd-puta“) i 86 ustupljenih mašina. Vatrogasno-spasilačka brigada obavila je oko 1.000 intervencija, a komunalni policajci u proseku su dnevno 100 puta bili na usluzi Beograđanima. „Beograd-put“ je tokom 20 hladnih dana potrošio 21.000 tona soli i 490.000 litara kalcijum-hlorida, a odneto je 40.000 kubika snega. Hitna pomoć imala je ukupno oko 2.000 intervencija. Treba pohvaliti i sve građane koji su ispunili svoju obavezu čisteći sneg ispred svojih zgrada i poslovnih objekata, čime su mnogo pomogli gradskim službama. „Elektrane“ su ravno mesec dana držale temperaturu od 24 stepena u beogradskim stanovima i po svemu što smo do sada videli, radilo se o velikoj proveri za sve naše službe, koju su one dobro izdržale – rekao je Slobodan Šolević.

Shodno naredbi Republičkog štaba, Gradski štab za vanredne situacije naložio je opštinskim štabovima formiranje stručno-operativnih timova sa zadatkom da sagledaju i prate stanje evidentiranih i pojave novih klizišta na svojoj teritoriji, kao i da preduzmu sve preventivne mere zaštite i zbrinjavanja ljudi u kriznim situacijama.

Milan Vuković, gradski sekretar za urbanizam i građevinske poslove i šef Operativnog tima za klizišta, rekao je da, prema izrađenom katastru, u Beogradu postoji 1.155 klizišta, od čega su 602 aktivna, a 248 visoko rizična. Najveća su Umka, Karaburma, Višnjica, Vinča, Ritopek i Grocka. Ekspertske timove sačinjavaće predstavnici Rudarsko-geološkog i Građevinskog fakulteta, Instituta za puteve, Saobraćajnog instituta CIP i Geološkog instituta Srbije. Radne grupe, koje će se nalaziti na licu mesta, sačinjavaće predstavnici gradskog i opštinskog štaba, opštinski ili gradski građevinski inspektor, geolog iz ekpertskog tima i po potrebi predstavnici javnih komunalnih preduzeća.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR