Predstavljamo: KUD Boleč – “folklorna reprezentacija opštine Grocka”

0
NextWEB hosting

kudbolec-logoDuga tradicija, konstantni uspesi i sedište na našoj opštini bili su dovoljni razlozi da posetimo ovo društvo ne bi li naše čitaoce malo bolje upoznali sa istorijatom i radom KUD-a „Boleč”. Dočekao nas je novi rukovodilac Miloš Živanović, apsolvent na Elektrotehničkom fakultetu, koji je igrački ponikao u ovom KUD-u, a kasnije postao i igrač beogradskog ansambla „Frula” sa kojim je prošao celu Evropu, Aziju i Ameriku više puta. Zajedno sa asistentom Markom Miloševićem, takođe igračem ovog društva, koji je uporedo završio i baletsku školu „Lujo Davičo”, čine tandem koji će nastaviti umetničke uspehe KUD-a „ Boleč”.

Možete li upoznati čitaoce Grocka Info portala za istorijom KUD-a „Boleč”?milos-zivanovic_resize

KUD „Boleč” je osnovano 1956. godine i za sve te godine imalo je dosta uspeha, pogotovo u novijem periodu od sredine 80-tih godina do danas. U tom periodu kreće jedanmoderniji način rada u našem društvu i stiže veliki broj poziva za festivale kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu. Spadamo u jedan mali broj društava koji može da se pohvali većim brojem turneja po inostranstvu. Bili smo 8 puta za Grčku, 4 puta za Tursku, 4 puta za Bugarsku. Takođe, obišli smo Poljsku, Italiju, Nemačku, Austriju, Španiju, Francusku… A jedni smo od retkih društava koji su gostovali i u Americi sredinom 90-tih godina.

Prvi predsednik društva bio je pokojni Mikica Ranković, koji je ujedno bio i osnivač društva, a i čovek koji je mnogo doprineo širenju sporta i kulture u Boleču, ali i šire. 60-tih godina predsednik društva bio je legendarni Pera Milošević koji je na čelu KUD-a bio gotovo 20 godina. Za sve ove godine KUD „Boleč” je imao 14 predsednika , među kojima su bili Mika Lukić, Zoran Lukić, pa sve do sadašnjeg Vinka Tončeva.

Koje biste igrače izdvojili?

Svaka generacija je imala svoj određeni kvalitet, ali uvek se neko isticao. Od 90-tih godina u KUD-u „Boleč” razvija se jedna škola folklora koja je prepoznatljiva ne samo u Beogradu, nego i u celoj Srbiji. Iz takvog rada niču veoma opremljeni kadrovi, pa se dešavalo, a dešava se i danas, da neki naši igrači uporedu igraju i kod nas, ali i u Nacionalnom ansamblu „KOLO”, Internacionalnom ansamblu „Frula” i drugim beogradskim KUD-ovima.

Kakvo je trenutno stanje u KUD Boleč?

Od pre nekoliko godina, sa novim sistemom rada, u našem društvu radi 4 folklorna ansambla: mlađi pionirski, pionirski, omladinski i izvođački ansambl. Sve ukupno oko 110 igrača, a takođe imamo i veoma uspešan Narodni orkestar.

Pored velikog broja članova, takođe smo ponosni i na naš fond kostima. Imamo raznovrsnu narodnu nošnju za oko 15 koreografija.

Veoma smo zadovoljni i uslovima za rad. Pored proširene pozornice u sali Doma kulture u Boleču, koju smo prošle godine adaptirali, raspolažemo sa 2 svlačionice, kancelarijom, ekonomatom i kafe-klubom za igrače gde mogu deca da popiju sok/čaj i da se druže posle igračkih proba.

U sklopu KUD-a „Boleč” postoji i škola folklora „Đerdan” u Kaluđerici, a imamo i odličnu saradnju sa KUD-om „Saša Todorović” iz Leštana. U našem KUD-u dolaze deca ne samo iz Boleča, već i iz ostalih mesta naše opštine, pa često u šali kažemo da je KUD Boleč „ reprezentacija opštine Grocka” kada je u pitanju folklor.

Takođe, imamo odličnu saradnju sa MZ Boleč i opštinskim strukturama koje nam izlaze u susret.

Kada je u pitanju folklor, kakvo je stanje u Srbiji danas?

Folklor je širok pojam, ali danas kada se kaže folklor, prva asocijacija je narodna igra. U poslednjih 10-tak godina veliki broj KUD-ova doživljava ekspanziju u članstvu i mladi se uključuju u rad. Međutim, problem je nedostatak muških igrača, koji više idu na fudbal, košarku, karate i ostale sportove. Takođe, većina KUD-ova ima finansijskih poteškoća, pa je samim tim i rad otežan, ali srećom velika ljubav onih ljudi koji su osetili čari folklora, kao i njihov entuzijazam doprinose da naš folklor, u svom punom značenju, opstane i da se prenosi na mlađe generacije.

Kakvu su planovi KUD-a „Boleč”?

Planovi su nam pre svega vezani za proširenje igračkog programa, a zatim i na osnivanje dramske i pevačke sekciju. U ovoj 2012. godini, pored već ugovorenih festivalskih nastupa po Srbiji, planiramo i nekoliko inostranih turneja: u aprilu Austrija i Češka, u maju Svedska, a u avgustu Crna Gora. Takođe, spremamo se i za nastupe na tradicionalnim manifestacijama na našoj opštini kao što su: „Đurđevdanski uranak” u Leštanima, „Spasovdanski dani” u Boleču, „Dani trešanja” u Ritopeku, „Kreni kolo” u Vrčinu, „Gročanske svečanosti” u Grockoj…

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

4 + 5 =