Pristalicama Artemija pravni status

0
667
NextWEB hosting
NextWEB hosting

grb_spc_thumbBEOGRAD,  Urednik Verske informativne agencije Živica Tucić izjavio je danas da pristalicama raščinjenog vladike raško prizrenskog Artemija treba dati pravni status, ocenjujući da incidenti u manastiru Vaznesenje kod Čačka nisu dramatični.

„Zilotima okupljenima oko Artemija i Akakija (Stankovića) treba dati pravni status, da se uklope u okviru Zakona o verskim zajednicama kako bi se pridržavali obaveza zakona“, rekao je Tucić

On je istakao da Artemijeve pristalice, ziloti, kako ih naziva, nemaju prava da ugrožavaju druge verske zajednice i „otimaju njihove objekte“.

„Ti ljudi imaju neka prava delovanja, ali nemaju pravo da ugrožavaju druge registrovane verske zajednice i zato treba da imaju status koji ih obavezuje da ne napadaju druge i otimaju objekte. Ako neko želi da pristupi Artemijevcima, ne može sa sobom da ponese svoj manastir ili crkvu“, rekao je Tucić.

Tucić je ocenio da država ne treba da zauzima stranu u religijskim problemima, već da štiti imovinu kao što je bilo u manastiru Vaznesenje.

Žička eparhija odlučila je da igumanija Vaznesenja Jelena i osam monahinja napuste manastir jer su izjavile da odriču poslušnost srpskom patrijarhu, zbog ekumenizma i globalizma, i da se stavljaju pod ingerenciju raščinjenom vladiki Artemiju.

„Monahinje su se odlučile da ne pripadaju više toj eparhiji, samim tim su sebe isključile iz te eparhije i ne mogu dalje da koriste imovinu“, istakao je Tucić.

Tucić je ocenio da je „zilotski pokret“ oduvek bio prisutan u pravoslavlju, pogotovo u Grčkoj i Rusiji, a da stanje u Srbiji i najnovije pojave „ne treba dramatizovati“.

„Ne mislim da je to jako dramatično, ne znamo koliko ih ima, koji deo crkve zastupa te ideje da li je pet ili 10 odsto, ali to ne može da dobije tolike razmere da bi preovladalo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, ocenio je Tucić.

Upitan kako komentariše poziv na pokajanje koji je SPC uputila Artemiju, Tucić je kazao da je on dobrodošao, ali i da SPC „ne veruje da bi moglo da dođe do nekog pokajanja i pomirenja“.

Nekadašnji vladika Artemije raščinjen je nakon što je došao u sukob sa vrhom SPC koji optužuje za ekumenizam i neodlučan odnos prema Kosovu. Sabor SPC optužio je Artemija za raskol i novčane mahinacije tokom upravljanja raško-prizrenskom eparhijom.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR