Železara negira da gasi drugu peć

0
706
NextWEB hosting
zelezaraSMEDEREVO – Predstavnica Železare Smederevo Dušanka Ranković izjavila je danas da fabrika radi i proizvodi prema planu saccinjenom na osnovu raspoloživih sredstava i zahteva kupaca.

NextWEB hosting

Ona je novinarima kazala da su potpuno bez osnova tvrdnje u nekim medijima o prinudnim odmorima i o gašenju druge visoke peći.

„Radimo s jednom visokom peći, kao i u prethodnom periodu i svi ostali proizvodni pogoni prate tu proizvodnju. Znači, nismo najavili zaustavljanje visoke peći broj dva“, naglasila je Ranković, zadužena u Železari za odnose s medijima.

Po njenim rečima, tvrdnje o gašenju druge peći su „proizvoljne špekulacije pojedinaca iz fabrike i nemaju nikakvu osnovu u odlukama rukovodstva“.

Ranković je dodala da će određeni broj zaposlenih, u skladu s obimom proizvodnje, biti upužen na kraća plaćena odsustva koja „ako to žele“, mogu zameniti godišnjim odmorom.

Železara Smederevo je od kraja januara ove godine u državnom vlasništvu, posle otkupa za jedan dolar od američkog Ju-Es stila koji se povukao iz Srbije jer je poslovao s gubitkom.

Ju-Es stil je 2003. godine kupio smederevsku železaru u stečaju.

Vlada Srbije je 12. aprila odlučila da raspiše tender za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo, a Ministarstvo finansija Srbije ga je objavilo 18. aprila.

Rok za dostavljanje ponuda bio je 4. maja, ali je produžen do 11 juna.

Prijavu za učešće na tenderu za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo podnele su firme Junajtid plzen (United) sa sedištem u Luksemburgu, Donjecki stil grup iz Ukrajine (Donetsksteel Group) i Ural majning end metalurdžikal kompani (Ural Mining and Metallurgical Company) iz Rusije.

Železara zapošljava oko 5.500 radnika, imala je učešće od pet odsto u ukupnoj domaćoj proizvodnji, a oko 14 odsto u izvozu Srbije.

Ta kompanija, sa pogonima i ograncima u Smederevu, Šapcu i Kučevu, bavi se proizvodnjom i prodajom toplo i hladno valjanih proizvoda, kao i belog lima.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR