Društvo sudija očekuje personalne promene u pravosuđu

0
NextWEB hosting

BEOGRAD – Društvo sudija Srbije danas je izrazilo očekivanje da će nakon formiranja nove vlade doći do promena “rukovodećih ljudi” u srpskom pravosuđu.

“Očekujemo da će se promene u pogledu rukovodećih ljudi u pravosuđu desiti, ali ne mislimo da to treba da budu samo personalne promene, već nam je potrebna što brža stabilizacija pravosuđa”, kazala je na konferenciji za novinare predsednica Društva Dragana Boljević.

Zamenik predsednika Društva sudija Omer Hadžiomerović je istakao da je protivno međunarodnim standardima da u Visokom savetu sudstva bude ministar pravde i predsednik Odbora za pravosuđe, jer su to političke ličnosti.

“Personalne promene ne zavise od pravosuđa, već od politike, što je tužno”, kazao je Hadžiomerović.

On je ukazao i da će rešenje za probleme reforme pravosuđa i reizbora sudija i tužilaca morati da se traži i na političkoj i pravnoj strani.

“Samo pravim putem to nije moguće, jer nema političke volje da se taj problem reši”, kazao je Hadžiomerović i dodao da od novog sazivu Skupštine Srbije očekuje rešenje tog problema.

Društvo sudija Srbije je, kako je rečeno na konferenciji, na Skupštini 26. maja, usvojilo Deklaraciju o smeru i planu aktivnosti i izabralo Upravni i Nadzorni odbor.

Za predsednicu  ponovo je izabrana Dragana Boljević, koja, kako je rečeno, jedina članica Društva nije reizabrani sudija, jer je VSS odbio njenu žalbu protiv razrešenja sa sudijske funckije.

“Očekivali smo da će Visoki savet sudstva, preispitati odluku svog prvog sastava i priznati grubu grešku koju je napravio u slučaju predsednice Društva sudija Srbije”, rekao je predsednik UO  Konstantin Mitić Vranjkić.

Kako je rečeno, Boljević je kao sudija radila 21 godinu, “predano, savesno i bez neprirodnih skokova u karijeri”.

U trogodišnjem periodu od 2006 do 2008 godine, koji je posmatran u reizboru, Boljević je savladavala normu sa 164 odsto, a Evropsko udruženje sudija i tužilaca za demokratiju i slobode izabralo je Boljević za generalnog sekretara u novembru 2011.

U aprilu 2012. Boljević je dobila priznanje Najevropljanin 2011 za najveći doprinos povezivanju Srbije sa Evropom u oblasti kulture političkog dijaloga.

Društvo sudija je kako je rečeno, zabrinuto stanjem u državi u kojoj je sudija Boljević “sudija velikog znanja i inegriteta” nepotrebna.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

eleven + 15 =