Škole nemaju pravo da naplaćuju upis

0
618
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Prilikom upisa đaka, srednje škole ne smeju uzimati novac od roditelja niti uslovljavati upis bilo kakvom novčanom nadoknadom, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete i nauke.

Iz ministarstva podsećaju da će saveti roditelja učenika prvog razreda biti formirani u septembru, a jedino su oni nadležni da odluče o uplaćivanju dobrovoljnog roditeljskog dinara.

Ukazuje se i da škole ne mogu uslovljavati izdavanje svedočanstava ili drugih dokumenata učenicima, uplatom „đačkog dinara“.

Roditelji učenika koji imaju probleme sa školama prilikom upisa ili prilikom izdavanja javnih isprava mogu se obratiti nadležnom prosvetnom inspektoru u svojoj opštini ili ministarstvu obrazovanja.

Nakon objavljivanja liste želja za upis u srednje škole i eventualnih ispravki nepravilnosti, konačan raspored učenika po školama i smerovima biće objavljen 5. jula, a upis đaka obaviće se 6. i 7. jula.

Slobodna mesta biće objavljena nakon prvog upisnog kruga 7. jula, a 9. jula popunjavaće se liste želja. Raspored učenika po školama biće objavljen 11. jula, a upis je predviđen za 12. jul.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR