Nove mere u gradskom prevozu od 15. jula

0
673
NextWEB hosting
NextWEB hosting

busplus07122011Nakon šest meseci od puštanja „Bus plus“ sistema u rad, od 15. jula ovaj projekat ulazi u svoju drugu, planiranu fazu, koja podrazumeva uvođenje novih mera. Građani će ubuduće, uz asistenciju kontrolora, ulaziti u vozila samo na vrata obeležena za tu namenu. Uvode se i novi oblici kontrole na 12 najfrekventnijih punktova javnog prevoza, dok će u određenom broju vidno označenih vozila biti stalna kontrola, kaže se u saopštenju pres-službe „Bus plus“ sistema.

Mere podrazumevaju i da će ulaz i izlaz biti isključivo na vrata obeležena za tu namenu: ulaz na prednja i zadnja vrata i izlaz na srednja u ITS1, ulaz samo na prednja vrata na svim okretnicama (ITS1 i ITS2), kao i ulaz samo na prednja vrata, izlaz na ostalim u ITS2.

Uvođenje novih oblika kontrole podrazumeva da će kontrolori koordinatori usmeravati putnike, pomagati im da nove mere usvoje, a putnici bez uredne vozne karte napuštaće vozilo. Koordinatori će biti raspoređeni na deonicama: Zrenjaninski put, Karaburma, Smederevski put, Avalski put, Ibarska magistrala, Obrenovački put, Auto-put, Surčinski put, Batajnički drum, Brankov most i Pet solitera. Uvode se i vozila sa stalnom kontrolom, koja će putnike bez uredne karte upozoravati da ne ulaze u vozilo. Ta vozila biće jasno obeležena.

Cilj navedenih mera nije izdavanje opomena, već stvaranje boljih uslova za putnike koji redovno plaćaju i očitavaju vozne karte, ističe Željko Ožegović, član Gradskog veća.

– Odlučili smo da nove mere uvedemo tokom leta, jer su građani na godišnjim odmorima, pa je i javni prevoz najmanje opterećen. Planiramo da do kraja avgusta jasno obeležimo sva vrata za ulaz i izlaz u svim vozilima. Veoma nam je važno da građani imaju razumevanja za uvođenje novih mera i da redovno očitavaju svoje kartice, jer je to njihova obaveza. Iskreno se nadamo da ćemo zajednički, u saradnji sa njima, ove novine uspešno primeniti – kaže Ožegović.

Uvođenje novih mera omogućiće da linije sa malim brojem očitavanja u narednom periodu budu redukovane ili ukinute, dok će one sa većim biti pojačane. Vozila sa slabo iskorišćenih linija biće preusmerena na linije na kojima je do sada bila gužva, čime će građani dobiti kvalitetniji prevoz.

Kako bi i najmlađi putnici naučili da koriste kartice u javnom prevozu, grad će uložiti napor da svoj deci koja pohađaju beogradske osnovne škole do kraja godine obezbedi besplatne vozne karte.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR