Poništena odluka o ukidanju taksi popusta

0
NextWEB hosting

taski-beograd-djilas-poskupljenje-zuti-taksi-1328585176-36937

Beogradska taksi udruženja obavezna su da ponovo uspostave cenovnu konkurenciju na tržištu pošto je njihova zajednička odluka o ukidanju svih oblika popusta stavljena van snage.

Upravni sud je saopštio da je potvrdio odluku Komisije za zaštitu konkurencije kojom je poništena Odluka beogradskih taksi udruženja o primeni jedinstvene cene taksi prevoza u Beogradu bez prava na popuste.

Upravni sud je u presudi, kojom je odbio tužbu “Beotaksija” izjavljenu protiv rešenja Komisije, ocenio da je Komisija pravilno utvrdila da je ništava Odluka o primeni jedinstvene cene taksi usluga od 28. novembra 2006. godine, kojom je utvrđen prestanak važenja svih oblika popusta koje su taksi vozači primenjivali na teritoriji Beograda.

Na ukidanje popusta tada su se obavezala sva beogradska taksi udruženja – “Beotaksi”, “Beogradski taksi”, “Luks”, “Maksis”, “Čukarički plavi”, “Žuti taksi”, “Taksi bel”, “Pink”, “CD Pepsis”, “Aurora”, “NBA” i “Alo taksi”.

U obrazloženju presude se navodi da je Komisija pravilno zaključila da iz sadržaja Odluke kojom se narušava konkurencija na relevantnom tršištu proizlazi da su se taksi udruženja koja konkurišu jedna drugima eksplicitno dogovorila o ukidanju važenja svih oblika popusta na rezervaciju taksi vozila putem telefona, što predstavlja sporazum o utvrđivanju uslova trgovine, koji dovodi do ukidanja cenovne konkurencije.

Upravni sud dalje navodi da je Komisija pravilno odredila meru koju su taksi udruženja dužna da preduzmu učesnici i omogućuje uspostavljanje konkurencije na relevantnom tržištu i otklanjanje štetnih posledica zabranjenog sporazuma.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

two × four =