Većina novoprimljenih mališana u beogradskim vrtićima od sutra počinje proces adaptacije

0
681
NextWEB hosting
NextWEB hosting

vrtic_Veseljko_s

U zavisnosti od potreba roditelja, vaspitači u beogradskim vrtićima su i tokom letnjih meseci dočekivali novoprimljene mališane, mada će većina novih predškolaca od sutra početi sa procesom adaptacije, koji obično traje od jednog do tri meseca. Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić objašnjava za Beoinfo da je polazak deteta u vrtić veliki korak u njegovom osamostaljivanju, a koliko će period prilagođavanja da traje, zavisi od deteta, ali i od saradnje roditelja i vaspitača.

– Beogradske predškolske ustanove dobijaju oko 12.000 mališana koji će pohađati celodnevni boravak, uzrasta od jedne do 6,5 godina, s tim što se oko 5.600 dece dece, koja će pohađati pripremni predškolski program u trajanju od četiri sata, upisalo već tokom avgusta. Ove godine proces adaptacije u beogradskim vrtićima organizovan je i tokom jula i avgusta, mada je najveći broj roditelja tražio da njihova deca krenu u vrtić od septembra. Za decu koja su krenula tokom letnjih meseci adaptacija je bila lakša, budući da je prosečan broj prisutne dece iznosio između 20 i 25 odsto – istakla je Jovčićeva i napomenula da upotreba toplih i veselih boja u prostorijima u kojima borave deca, kao i ukrašavanje holova vrtića dečjim radovima takođe pozitivno utiču na detetov prvi utisak o vrtiću.

U vračarske vrtiće sutra će po prvi put zakoračiti oko 450 novoprimljene dece, od kojih je 300 jaslenog uzrasta. Pedagog u Predškolskoj ustanovi „Vračar“ Nada Parezanović ističe da će, osim novih mališana, period readaptacije proći i deca koja su se tokom leta odmarala od vrtića.

– Naša ustanova ima veoma razvijen program adaptacije na novu sredinu, koji podrazumeva da se deca u rad vrtića uključuju zajedno sa roditeljima, da vreme boravka deteta prvih dana bude pola sata i da se postepeno povećava po proceni vaspitača i roditelja. Tokom prvih dana adaptacije, deci je dozvoljeno da donose omiljene igračke, ćebence, lutkicu, ništa im se ne oduzima i za svako dete se pravi individualni plan uključivanja – objašnjava Nada Perazanović i dodaje da uz angažovanje roditelja, vaspitača i pedagoga, ne postoje deca koja se pre ili kasnije ne mogu adaptirati na vrtić.

Pedagozi i vaspitači Predškolske ustanove „Dečji dani“ na Starom gradu takođe su spremni za adaptaciju 350 novih mališana. Pedagog ove ustanove Aleksandra Manić kaže za Beoinfo da su sa roditeljima novoprimljenih mališana već u junu obavljeni razgovori kako bi decu tokom letnjih meseci što bolje pripremili za vrtić.

– Savetovali smo im da tokom leta detetov dnevni ritam što više prilagode ritmu vrtića, kao što je jutarnje buđenje i popodnevno spavanje. Nema sumnje da je za dete, ali i roditelje polazak u vrtić jedna od najvećih životnih promena, jer dete prvi put iskoračuje iz svoje porodice. Neka deca to lakše podnose, dok neka mogu ispoljiti određeni otpor i patnju. Potpuno je prirodno i očekivano da dete tako reaguje, jer se radi o ranom detinjstvu, kada detetu ne može mnogo toga da se objasni rečima, već iskustveno uči.

Manić ističe da je podrška roditelja najvažnija u prvim danima adaptacije, da roditelji budu sigurni u svoju odluku i da imaju poverenja u ustanovu.

– Takođe bi bilo dobro da roditelji odvoje neko vreme da budu uz svoje dete tokom prvih dana adaptacije, da mu se posvete više nego obično, da kad se vrate kući sa posla organizuju aktivnosti koje detetu prijaju. Takođe je važno da u prvim danima onaj ko dovodi dete, istovremeno dolazi i po njega i uvek u dogovoreno vreme. Deca ne poznaju vremenske odrednice, već je dovoljno da mu kažete da ćete doći po njega recimo posle voćne užine i da se tog dogovora držite – savetuje naša sagovornica.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR