Dragan Đilas: Vlast napravljena na idejama i rezultatima, bez kompromisa u daljem razvoju grada

0
NextWEB hosting

Vlast u Beogradu nije napravljena na principima podele funkcija, nego na idejama i rezultatima koji su u prethodnom periodu postignuti na osnovu tih ideja, izjavio je danas gradonačelnik Dragan Đilas u Skupštini grada. 

– Vlast u Beogradu je napravljena na ideji da svako dete koje ide u osnovnu školu dobija besplatne udžbenike, da svaka trudnica ima punu platu, da svaka porodilja dobije pomoć, da pomoć dobija 78.000 penzionera, a od januara iduće godine dobijaće je 110.000 penzionera – istakao je Đilas.

Prema njegovim rečima grad je sagradio 37 obdaništa i daje 60 miliona evra da roditelji ne bi plaćali 19.000 dinara za boravak dece u njima, koliko je tržišna cena, već od 1.000 do 9.000 dinara. Izgrađeno je šest škola, podignuti su domovi zdravlja, ulaže se izgradnju infrastrukture.

– Ne vidim da se ne sprovodi nijedan projekat oko koga je postignut dogovor. Mi imamo čvrst koalicioni sporazum sa Partijom udruženih penzionera Srbije i dogovor sa Socijalističkom partijom Srbije, gradska vlast dobro funkcioniše i ne vidim nijedan razlog da jasno iskazanu volju građana, koji su glasali za rezultate u prethodne četiri godine, sad bilo ko na bilo koji način menja– istakao je Đilas.

On je dodao da neće biti kompromisa ni oko promene sadašnje politike grada Beograda, ni oko smanjivanja plata, pre svega vaspitačicama, kao što neće biti kompromisa ni u daljem razvoju grada Beograda.

PKB je danas motor razvoja poljoprivrede Beograda

Budućnost Poljoprivrednog kombinata Beograd bi mogla da izraste u problem između grada Beograda i republičke vlasti, istakao je danas gradonačelnik Dragan Đilas.

– Grad nije želeo da proda PKB, koji je pre 15 meseci dugovao 80 miliona evra, 20 godina nije plaćao doprinose za poreze i plate zaposlenih i imao višegodišnja dugovanja za struju i potpuno uništen stočni fond. Danas su dugovi tog preduzeća prepolovljeni, a uskoro ih neće ni biti. Ono zapošljava 2.000 ljudi, koji redovno primaju platu u iznosu od oko 46.000 dinara, uz plaćanje svih poreza i doprinosa, plaća struju i samo u ovoj godini je investiralo 15 miliona evra. PKB je danas motor razvoja poljoprivrede i čitave privrede Beograda – naglasio je Đilas.

Prema procenama grada ovo preduzeće danas vredi skoro milijardu evra, a angažovan je i „KPMG” da proceni koliko ono zaista vredi. Rezultati će biti predstavljeni državi, koja mora da donese stratešku odluku da li zaista želi da proda PKB, koji je nekada zapošljavao više desetina hiljada ljudi.

– Tražimo i da nam se daju Voćarske plantaže, u kojima imamo 22 odsto vlasništva. Garantujemo da ćemo u naredne tri do četiri godine u oblasti poljoprivrede u Beogradu zaposliti 30.000 ljudi, kao i da će oblast oko autoputa koji se pravi u nastavku mosta Borča – Zemun biti najveći industrijsko-prehrambeni potencijal grada, jer je logično da se ono što se proizvede odmah tu i preradi, a ne da se izvozi kao osnovni proizvod. Takođe garantujemo da ćemo za godinu dana od PKB-a ponovo moći da pravimo novi „Frikom”, novi „Imlek”, sami ili sa nekim strateškim partnerom – kazao je Đilas, dodajući da bi bilo dobro da do strateških odluka u oblasti poljoprivrede Republika Srbija i grad Beograd dođu na osnovu šire rasprave i konsenzusa.

Beograd mnogo bliži izgradnji prve linije metora

Danas je Beograd mnogo bliži izgradnji prve linije metora nego što je bio ikada do sada, jer na sednici Skupštine grada treba da bude usvojena studija koja je donacija francuske vlade, izjavio je gradonačelnik Beograda.

– Republika Francuska jeste partner u ovom projektu, ali smo firmi „Alstom” pre dve godine jasno rekli da zbog toga što smo dobili donaciju od tri miliona evra za izradu studije grad Beograd ne može da garantuje da će bez tendera iz Francuske kupiti vozove i elektroopremu u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra. Ovom studijom se obavezujemo da ćemo u sledeće dve godine o tome pregovarati isključivo sa firmom „Alstom”. Ukoliko zatvorimo finansijsku konstrukciju, što nije lako u vreme krize, ukoliko dobijemo maksimalno povoljne kredite i ako dobijemo cene koje se lako proveravaju na svetskom nivou, onda možemo da radimo sa francuskom stranom – rekao je Đilas.

Ukoliko grad Beograd ovo ne bude dobio, posle dve godine može da o nabavci vozova pregovara sa svim ostalim kompanijama u svetu, istakao je gradonačelnik Beograda.

Beograđani neće biti taoci „Ikarbusa”

„Ikarbus” danas postoji zahvaljujući gradu Beogradu, koji je samo u ovoj godini od ove fabrike kupio 25 autobusa i potpisao ugovor prema kome u decembru treba da od nje dobije još 32 autobusa, podsetio je Dragan Đilas.

– Nijedan od ta 32 autobusa neće na ulice Beograda stići u ugovoreno vreme, već u najboljem slučaju na proleće, što znači da će Beograđani tokom ove zime imati 32 autobusa sa grejanjem manje. Obećali smo da ćemo svake godine od ove fabrike, uz subvencije Vlade Republike Srbije, kupovati onoliko autobusa koliko oni mogu da proizvedu. Obećali smo i da ćemo svim ponuđačima koji sada dođu tražiti da potpišu ugovore sa „Ikarbusom” o zajedničkoj saradnji i servisiranju – rekao je Đilas.

Prema njegovim rečima, grad je „Ikarbusu” ponudio da postane gradsko preduzeće, što nije prihvaćeno.

– Beograd će nastaviti da sarađuje sa ovim preduzećem, ali samo pod uslovom da nam se na vreme isporuči ono što potpišemo i platimo. Ikarbus neće moći da ucenjuje Beograđane: nama je potrebno 200 autobusa u roku od šest meseci, koje ova fabrika ne može da proizvede za dve godine. Budući da ćemo nabavku novih autobusa finansirati iz kredita, mora se imati u vidu da IBRD potavlja pravila tendera, koja su javna i procedura je u skladu sa svim zakonima. Izabraćemo najboljeg proizvođača i na proleće će se Beograđani voziti u autobusima proizvedenim po evropskim standardima, sa evropskim principom ulaska u autobuse, a srpskom cenom karte – istakao je Đilas.

Predstoji ozbiljna reforma kulture u gradu

Finansijski parametri, gledanost predstava i ideje koje su sprovođene pokazuju da je Kokan Mladenović bio dobar direktor Ateljea 212, ali je jasno da je došao u sukob sa kolektivom pa je, poštujući instituciju Ateljea 212, sam podneo ostavku, rekao je danas Dragan Đilas.

– Atelje 212 bilo je pozorište sa najvećom pokrivenošću troškova sopstvenim prihodima i najvećim brojem prodatih karata. Žao mi je što smo izgubili dobrog direktora jednog pozorišta, koji je pokušao da promeni neke stvari, možda ne uvek na odgovarajući način, ali uvek sa dobrom idejom. Napravio je grešku što se uz svoj posao direktora bavio i umetničkim radom, što ubuduće neće biti moguće. Budući direktor pozorišta će morati da završi menadžment u kulturi i da pokazuje svoje znanje i angažovanje na poslu direktora, a o umetničkom programu moraće da vode brigu umetnički direktori – istakao je gradonačelnik Beograda.

Prema njegovim rečima, svi koji rade u beogradskim pozorištima moraće da shvate da dosadašnji sistem funkcionisanja nije održiv i da grad za njega nema para.

– Odbijanje uloga u velikom broju, glumci koji po deset godina ne odigraju nijednu predstavu u svom pozorištu, a primaju fiksnu platu, dok u drugim pozorištima glume na ugovor: tako više neće moći da se radi. Oni koji od grada dobijaju stalnu platu postaju javni službenici i imaju svoje obaveze, a oni koji ne žele takve obaveze biće slobodni umetnici, koji će glumiti na osnovu ugovora – naglasio je Đilas.

Gradu predstoji ozbiljna reforma kulture, koju ne čine samo pozorišta, već i muzeji, festivali i razni projekti nevladinih organizacija – istakao je gradonačelnik.

Obavezno školovanje jedina šansa za bolji život romske dece

Osvrćući se na nedavnu primedbu poverenika za zaštitu ravnopravnosti da su su neki Romi raseljeni ispod mosta Gazela izbačeni iz novih naselja zato što im deca nisu išla u školu, gradonačelnik Dragan Đilas je istakao da će i dalje uslov za život u stambenim jedinicama o trošku grada biti poštovanje Zakona o obaveznom osnovnom obrazovanju.
– Trenutno 300 romske dece iz tih naselja pohađa školu, a pre dve godine pohađalo ih je samo 30. Ako toga ne bude, u škole će ići samo 50 malih Roma. Deca ovih ljudi nemaju nikakvu šansu u životu ako ne idu u školu, već će ih nažalost roditelji slati da prose na ulici. Što se ponašanja u naseljima tiče, svako ko pravi nered, konzumira alkohol i droge biće iz njih izbačen – rekao je Đilas.

On je istakao da će iz naselja biti izbačen i svako ko jaknu koju grad za tri hiljade dinara kupi detetu da bi zimi moglo da ide u školu proda na ulici za 200 dinara.

– I tako opet jadno dete u školu ide bez jakne!. Oni koji svoju decu na taj način maltretiraju trebalo bi da završe u zatvoru – zaključio je gradonačelnik.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

1 + 3 =