Seks, laži i audio trake – kako i zašto se kupuju odbornici

0
610
NextWEB hosting
NextWEB hosting

vojkan-i-sima-malaDa je politika odgovor na pitanje ko dobija šta, kada, kako i koliko, odavno je poznato. Međutim, u Grockoj odgovor na ovo pitanje je često tragi-komičan i svodljiv na ono „koliko“. Poslednji rat saopstenjima između lokalnih ogranaka SNS-a i DS-a u vezi sa preletanjem odbornika Vojkana Miloševića ukazuje na to da se stara praksa rasprodaje mandata nastavlja. Da li je Milošević početak ili kraj?

U Gročanskoj čaršiji već par meseci kruži javna tajna da predsednik opštine (kadar SNS-a) otvoreno nudi svim, kako je navedeno u jednom od saopštenja SNS, „časnim odbornicima“ da se pridruže vladajućoj koaliciji. „Čast“, kao jedna od srpskih vrlina, potom bi se nagradila sa 50 000 din. mesečno sa fiktivnim poslom u nekom od lokalnih javnih preduzeća, plus nešto malo u stranoj valuti, da se nađe za zimovanje/letovanje. Količina strane valute, svakako, nije ni približna onome što je dobio Mihajilo Barac. Ali, on je bio tas na vagi, a i njega je vrbovao jedan drugi, izdašniji, visoki opštinski funkcioner. Naravno, sav taj novac je iz kase opštine ili lokalnih javnih preduzeća. Nismo sigurni, ali takve radnje se u stručnoj literaturi nazivaju „pronevera“ i „korupcija“, ali daleko je gročanska vlast od debelih i stručnih knjiga.

Ono što bi predsedniku opštine moglo da pomrsi račune jeste priča koju smo doznali iz nekoliko izvora (koji su tražili da ostanu anonimni), da postoji audio zapis sa jedne od takvih zgoda i direktnih ponuda za prelazak. Kako su nam izvori naveli, vlasnik snimka je već stupio u kontakt sa jednim visokotiražnim beogradskim listom oko objave istog. Naravno, ono što će biti interesantno jeste kako će se nakon objavljivanja prepisa snimka predsednik opštine uklopiti u svesrdnu borbu protiv korupcije koju vodi njegov šef partije, Aleksandar Vučić.

Ipak, za građane opštine, najinteresantnije je pitanje zašto bi predesednik opštine uopšte kupovao odbornike. Sigurni smo da je svestan da je to krivično, politički nekoretno delo, pa i prekrajanje volje građana. Pored toga, činjenica je da je SNS pobednik izbora u Grockoj sa 11 mandata + Milošević. Jedini razlog koji mi vidimo je želja čelnika SNS da ojačaju u odnosu na svoje koalicione partnere. Podsetićemo da vlast SNS-a podržava DSS-Barac tj. njih 5 i još 3 iz redova URS-a. Kada jedna politička partija želi da ojača u odnosu na svoje koalicione partnere, to znači da im ne cvetaju ruže. Alternativa su žuta (DS) i crvena ruža (SPS), ali ove su trnovite. Da ne bi hodao bos po trnju, izgleda da je odlučeno da se redovi SNS-a pojačaju odbornicima, kako bi se DSS i URS marginalizovali u vođenju opštine.

Izgleda da period rasprodaje ulazi u završnu fazu. Da li će se računica predsednika opštine isplatiti, verovatno će se videti do kraja godine. S jedne strane, neopreznost pri kupovini mu visi nad glavom. S druge, koalicija postaje nervozna jer SNS jača. Opstanak na vlasti izgleda da je jedini cilj. A građani? Ko to beše?

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR