Akcija „Pokloni dalje” – traže se sanke i skafander više

0
745
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Sneg koji ovih dana zadaje probleme Beograđanima i nadležnim službama koje neprestano rade na raščišćavanju, veoma je obradovao naše najmlađe sugrađane. U većini parkova osvanuo je po jedan Sneško Belić, grudve lete na sve strane, a deca koriste svaku priliku da što više vremena provedu na snegu.

Otuda je u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu znatno više poziva onih koji potražuju neophodne zimske rekvizite, od dečjih skafandera, čizama i toplih jakni, ali i nezaobilaznih sanki u sklopu akcije „Pokloni dalje“, koja je pokrenuta pre manje od dva meseca u organizaciji grada Beograda i Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Prema rečima Marine Milosavljević, koordinatorke ove akcije, poslednjih dana najčešće se traži zimska garderoba.

– S obirom na to da su krenuli hladni dani, njaviše se traži neophodna zimska garderoba, kao što su skafanderi, jakne i čizme… Ova oprema je prilično skupa, a deca je brzo prerastu – objašnjava Milosavljevićeva.

Svi oni čija su deca prerasla pomenute stvari i opremu i žele da ih poklone, mogu da se jave na telefon 011/7157-630 ili na mejl pokloni.dalje@beograd.gov.rs, a gradske službe će dalje proslediti stvari onima kojima je ovakva pomoć zaista potrebna.

Ljiljana Jovčić, sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu, kaže za Beoinfo da će se već od sutra svi beogradski vrtići aktivno uključiti u akciju u saradnji sa ovim sekretarijatom.

– Sutra će u vrtiću „Mića i Aćim“ biti organizovana prva radionica sa roditeljima i decom na temu „darivanje“, što je i radni naziv radionice, i na taj način označiti početak akcije „Pokloni dalje“ i u beogradskim vrtićima.

Inače, od početka akcije veliki broj Beograđana odazvao se ovoj akciji čiji je cilj da porodicama bez dovoljno sredstava obezbedi neophodnu dečju opremu, a koju doniraju roditelji čiji je mališani više ne koriste.

– Mnogi naši sugrađani su već dobili kolica, krevetac, sedište za auto, dubak, hranilicu, ogradicu, komode i daske za presvlačenje, ali je odnos onih koji traže i onih koji poklanjaju tri poziva prema jedan – kaže Ljiljana Jovčić.

Zamenica gradonačelnika Tatjana Pašić rekla je da je „odziv građana zadovoljavajući, ali da je uvek više onih kojima je oprema neophodna, pa apelujemo na sve sugrađane koji mogu i žele da podrže ovu akciju i da nam se pridruže“.

– Akcija „Pokloni dalje“ predstavlja još jedan doprinos Beograda brizi za natalitet i bolje uslove života za najmlađe i njihove roditelje, a Beograđanima se pruža prilika da na delu pokažu solidarnost i da doprinesu osećaju zajedništva brigom o najmlađim sugrađanima. Takođe, onima kojima je ovakva oprema potrebna, omogućeno je da do nje dođu na brži i lakši način. Razmena bebi opreme je praksa i u mnogo razvijenijim zemljama nego što je Srbija, deca do tri godine veoma brzo prerastu opremu koju koriste, pa ona ostane u veoma dobrom stanju – kaže zamenica gradonačelnika Beograda.

Sestre bliznakinje Anja Stanić i Tanja Petrović, u samo deset dana razlike, postale su ponosne mame. Njihove bebe danas se bezbrižno meškolje u krevecima, koje je na njihovu kućnu adresu dovezao automobil akcije „Pokloni dalje“.

– Suprug i ja živimo kao podstanari, tako da nam je kupovina kreveca bila veliki izdatak. Kad sam na televiziji videla prilog o ovoj akciji, pozvala sam ih i rekla im da mi je potreban krevetac i nosiljka. Nismo se nadali, ali nam je za par dana sve isporučeno na kućnu adresu, očuvano i čisto – kaže za Beoinfo Anja Stanić, koja sa suprugom i dvoje dece živi u Rakovici.

Svi Beograđani koji žele da poklone opremu ili im je ona neophodna, mogu da ostave svoje podatke u Kol centru Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu na broj 011/7157-630 ili na mejl pokloni.dalje@beograd.gov.rs, a automobil akcije „Pokloni dalje“ doći će na kućnu adresu da opremu preuzme ili doveze. Prilikom preuzimanja opreme, roditelji treba da pokažu na uvid ličnu kartu i izvod iz matične knjige rođenih za dete.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR