Gasifikacija opštine – problemi i pitanja

0
1172
NextWEB hosting
NextWEB hosting

gasifikacija-grockePovodom rata saopštenjima koji se vodi već drugi put za manje od mesec dana između SNS i DS, ekipa Grocka Info portala opet se dala na posao i probala da istraži ceo problem oko gasifikacije naše opštine.

Postupak izbora strateškog partnera je izgleda najveći problem, ali ima i ostalih spornih pitanja koja su ostala nerazjašnjena.

Komisija koju je imenovalo opštinsko veće je raspisala konkurs za strateškog partnera, i ta komisija je izabrala Milenijum tim doo, problem je što niko nije javnosti objavio ko je bio u toj komisiji i da li su članovi stručni za bilo kakvo odlučivanje?

Sa druge strane formira se preduzeće za gasifikaciju koje bi takodje moglo da odradi taj posao, ili je mogla Direkcija za izgradnju Grocka (preko koje su se i radile vodovodne i kanalizacione mreže po našoj opštini) ali tada bi morao da ide tender. Očigledno je da je lokalna vlast krenula jednostavnijim putem.

Opet se postavlja još pitanja zašto Opština Grocka bira strateškog partnera tj. izvođača. Zar nije logično da to bude „Srbijagas“ kao investitor?

Najveći problem je što odlukom koju je donela Skuština SGO Grocka nema ugovora na uvid, već će ugovor potpisati predsednik Opštine, tako da je pitanje kako će sam ugovor izgledati.

Slično je urađeno i u slučaju LA Eagle (http://grockainfo.us/home/drustvo/772-lesinari-zamalo-da-ocerupaju-opstinu.html) što ste mogli da čitate ranije na našem sajtu.

Ovo sve otvara mnoga druga pitanja kao što su:
1. Da li je uopšte vršena anketa među građanstvom da li žele gasifikaciju? (jer mnogi korisnici, pre svega u Vojvodini odustaju od ovog vida grejanja)
2. Kolika bi bila cena priključka?
3. Kolika je vrednost projekta?
4. Da li postoji projekat gasifikacije?
5. Kojom dinamikom će se to raditi, kada se očekuje početak radova, a kada završetak?
6. Da li će biti obuhvaćena sva domaćinstva u opštini?
7. Ko će kontrolisati radove?
8. Gde će se praviti gasne stanice?
9. Zašto se formira preduzeće za gasifikaciju kad je već izabran strateški partner?
10. Zbog čega opština bira strateškog partnera umesto investitora (Srbijagas), da li to znači da daje koncesiju firmi Milenijum tim?
11. Zašto se sve radi ad hok? Čiji je interes da se ovo sve zbrza bez javne rasprave?
12. Da li stratezi opštine znaju da se u Vrčinu samo 5% domaćinstava priključilo?

Pozivamo sve građane da se uključe u javnu raspravu oko ovog pitanja preko komentara na našem sajtu.

{ppgallery}gasifikacija-grocke-1gasifikacija-grocke-2{/ppgallery}

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR