Javno pismo Zelenih Grocke

0
803
NextWEB hosting
NextWEB hosting

zeleni-srbijeOpštinskim vlastima, JKP Grocka i ostalim zainteresovanim stranama,

šaljemo Vam ovo javno pismo u nameri da Vam skrenemo pažnju na pitanja koja su od najvećeg značaja za stanovnike naše opštine. Životna sredina opštine Grocka se već decenijama zanemaruje, komunalni problemi se gomilaju a nijedna vlast nije radila sistematski na rešavanju problema. Dok se dve najveće stranke razmenjuju saopštenjima i međusobnim optuživanjima, građani trpe.

U XXI veku u opštini glavnog grada, u opštini na kojoj se nalazi gradska deponija još uvek imamo čitava naselja u kojima građani nemaju gde da odlažu otpad. Po broju divljih deponija smo rekorder u Srbiji. Dobili smo novog direktora JKP Grocka. Pitamo se da li je život u smeću – život dostojan čoveka i da li nova vlast radi na rešavanju tog problema?

Vinčanski i Ritopečanski izvori i potoci i su od neprocenjive vrednosti koji su nekada krasile Beograd međutim mnogi ti izvori i potoci su uništeni, zatrpani i prezagađeni. Veliki broj životnjskog i biljnog sveta je nestao sa tog prostora, a i čovekovo zdravlje je dovedeno u pitanje. Od svih potoka možda najznačajniji, ali i na žalost i najviše ugrožen jeste Ošljanski potok. Ošljanski potok izvire blizu smetlišta (tzv. deponije) u Vinči, protiče kroz veliku površinu obradivog zemljišta i uliva se u Vinčansku baru pri čemu predstavlja sanitarnu i ekološku opasnost. Da stvar bude još opasnija crpne pumpe vodovoda u Vinči nalaze se samo na nekoliko stotina metara od ušća otpadnih voda u Dunav. Šta se radi da bi se ovaj problem sanirao?

Poljoprivrednici su prethodne godine imali problema sa previsokim cenama skele koja ih prevozi na drugu stranu Dunava, Zaklopača je imala vodu samo u toku predsedničke kampanje, a Ritopečani još uvek nemaju sproveden vodovodni sistem tako da se još uvek snabdevaju iz sopstvenih bunara. Koliko dugo će naši sugrađani čekati na vodu za piće?

Ovo su samo neka od pitanja koja želimo da Vam postavimo.

Naš pokret se sastoji od mladih ljudi koji žele lepši život za sebe i svoju decu. Budućnost u Srbiji vidimo u energičnim, dobro obrazovanim i motivisanim građanima koji žive u zdravim okolinama, jedu zdravu hranu i uživaju u prirodi. S razlogom smo zabrinuti za stanje u našoj opštini i tražimo da se na naša pitanja, i pitanja svih građana opštine odgovori.

Vojkan Milenković
Zeleni Srbije Pokret za Grocku
grocka@zelenisrbije.org

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR