Kada dođe žuta minuta – zašto se odbornici prodaju?

0
714
NextWEB hosting
NextWEB hosting

grocka-sve-stranke-malaVođeni prelaskom Vojkana Miloševića u redove SNS-a, prošle nedelje smo istraživali zašto se odbornici u Grockoj kupuju. Kako je tema naišla na veliko interesovanje, odlučili smo da istražimo i drugu stranu medalje – zašto se odbornici prodaju. Praksa kupoprodaje odbornika karakteristična je za skoro sve stranke u Grockoj. Iako se može puno toga reći o kupovini odbornika iz redova DSS, SRS-a, SDPS-a, UG „Blažo Stojanović“ itd., svakako najzanimljiviji slučaj predstavlja preletanje odbornika iz najjače opozicione stranke, tj., Demokratske stranke.

Negde oko dočeka nove 2009. godine, svega 8 meseci nakon izbora, odbornik DS-a promenio je stranački dres. Negde oko dočeka nove 2013. god., svega pet meseci nakon izbora (kriza je ekonomska pregolema), odbornik DS Vojkan Milošević, odlučio je da proda stranački dres. Ako pogledamo stranački i lični profli Miloševića, videćemo da je srednjih godina, oženjen, iz seoske sredine, poljoprivrednik – voćar, sa osnovnim obrazovanjem. Nezvanično smo saznali da je cena prelaska u SNSbila 50000 din. mesečno kao odbornička apanaža, i još toliko za radno mesto u javnom preduzeću, na koje ide kao kod matore tetke u posetu -samo kada su slave, rođendani i sahrane. Kao što se može primetiti, ovo nije neka ponuda koju Demokratska stranka nije mogla da nadmaši, pa smo odustali od daljeg istraživanja u tom pravcu. Umesto toga, zapitali smo se, kako je profil poput Miloševića uopšte završio na tako visokoj stranačkoj poziciji da može da se kandidujei to u vrhu odborničke liste?

Nije nikakava tajna da je nakon odlaska odbornika 2009. god., raspušten opštinski odbor DS-a. Nakon godinu dana povereništva, formiran je novi opštinski odbor. Demokrate su dobile novu predsednicu, koja je nasledila „vruć krompir“, jer su članovi odbora ostali manje-više isti i najglasniji članovi stranke. Poznato je da su neki od tih članova opštinskog odbora (posebno vinčansko-kaluđeračka struja) iskoristili odlazak odbornika da bi srušilistari i probili se u novi opštinski odbor i zauzeli najviše funkcije. Među ovim članovima odbora našao se i Milošević koji je zahvaljujući podršci svoje grupe zauzeo mesto potpredsednika zaduženog za „jug“ opštine. Takav splet okolnosti nije previše neobičan kada su u pitanju unutarstranačka strujanja. Međutim, nakon majskih izbora stvari dobijaju neočekivani zaplet. Nekoliko nezavisnih izvora nam je potvrdilo da su se članovi opštinskog odbora (vinčansko-kaluđeračke struja) i Milošević, predvođeni privrednikom iz Leštana koji važi za nezvaničnog protivkandidata sadašnjoj predsednici, sastajali negde u junu mesecu sa istaknutim članom vladajuće koalicije u Grockoj. Prema ovim izvorima, pregovori su išli u pravcu zbližavanja Demokrata i ove stranke, ukoliko ovaj privrednik iz Leštana odnese pobedu. Međutim, rabota je propala, pošto su izbori odloženi. Drugi slučaj preneo je pre mesec dana jedan lokalni novinar koji je prisustvovao sceni na ulici ispred zgrade u kojoj je kancelarija DS-a u Grockoj. Novinar je objavio vest koja je ukratko glasila da je nekoliko članova opštinskog odbora DS (posebno iz vinčansko-kaluđeračke struje) besno izjurilo sa Miloševićem, jer su bili nezadovoljni dešavanjima na sastanku. Nedugo zatim, Milošević je nakon jedne večere sa predsednikom opštine odlučio da za posao i pare pređe u redove Naprednjaka.

Ne možemo a da ne istaknemo neke sličnosti. Vojkan Miloševićje imao podršku istihčlanova DS koji su iskoristili raspuštanje prethodnog opštinskog odbora DS-a. Milošević je pripadao struji koja je bila nezadovoljna svojim statusom u stranci (pretpostavljamo da su u manjini). Milošević je otišao u slično vreme kao i prošli odbornik. Nameće nam se pomisao da u Demokratskoj stranci neko koristi slabe karaktere odbornika poput Miloševića kako bi napredovao u stranačkoj hijerahiji. Ipak, da li je u pitanju obrazac za obaranje opštinskog odbora ili ne, verujemo da će odlučiti poslednji faktor. Prošli put je opštinski odobor DS bio raspušten, dok se ovaj još uvek drži i, barem po saopštenjima (čak i na naš prošlonedeljni tekst), deluje živahno. Prema tome, obrazac će se uspostaviti ako Demokrate odluče da ponovo raspuste opštinski odbor, samo da bi onda vratili iste ljude, minus predsednik.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR