Preduzeće za kupovinu odbornika

0
NextWEB hosting

grocka-centarKrajem prošle nedelje Opštinsko veće Grocke je donelo predlog odluke da se osnuje novo preduzeće.

Režimski mediji su tu vest preneli odmah, ali nisu išli dublje u razloge osnivanja. Kako se navodi delatnosti preduzeća bi bile izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, snabdevanje parom i klimatizacija (verovatno su mislili na neku vrstu toplane) kao i distribucija gasovitih goriva gasovodom. Ovo ne bi bilo ništa čudno da preduzeća koja mogu to da obavljaju već ne postoje. U okviru JKP Grocka postoji radna jedinica koja se bavi toplanom ili kako su oni nevešto rekli snabevanjem parom i klimatizacijom. A ugradnjom klima uređaja se bavi veliki broj privatnih preduzeća. Što se tiče izgradnje stambenih i nestambenih zgrada tim poslovima se takođe bave privatna preduzeća, ali bi to mogla da preuzme na sebe Direkcija za izgradnju Grocke. Preduzeća za gasifikaciju takođe nisu novost, ali sve poslove takve vrste zapravo radi Srbija gas sa svojim podizvođačima.

Pravi razlog za formiranje ovog preduzeća je kupovina tj. podmirivanje odbornika koji bi podržali vlast u narednom periodu. Na samom osnivanju preduzeće će imati direktora, zamenika, NO od 3 člana, 6 savetnika i 4 pomoćnika, verovatno će se zaposliti i sekretarica i vozač. Kako takvo preduzeće neće imati nikakve prihode u narednih par godina sav teret će pasti na budžet opštine čiji je okvir biti oko 400 miliona dinara za sledeću godinu. A preduzeće će koštati samo za plate rukovodilaca oko 40 miliona dinara ili 10% budžeta opštine.

Videćemo da li će ovaj otvoren poziv za prelazak opozicionih odbornika imati efekta, uglavnom formiranje novog preduzeća građanima naše opštine doneće samo manjak u budžetu koji će morati da se nadomesti kreditima.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

fifteen − five =