Moderan sistem navodnjavanja u Grockoj

0
635
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Rod voćara iz sela opštine Grocka neće više zavisiti od kiše. Prva faza izgradnje modernog sistema za navodnjavanje, koji gradi grad Beograd, privodi se kraju.

Završeno je 90 odsto radova, a 1. aprila biće obavljena tehnička proba sistema dugog više od 7 hiljada metara koji će navodnjavati 240 hektara zemljišta. Očekuje se da će na taj način rod biti uvećan za 50 odsto, a novi sistem voćarima iz Grocke predstavio je sekretar za poljoprivredu.

Aleksandar Janković, gradski sekretar za poljoprivredu posetio je Grocku i u zgradi opštine razgovarao sa poljoprivrednim prozvođačima ovog kraja o prednostima uvođenja sistema navodnjavanja koje finansira grad Beograd.

– Poljoprivrednicima sa teritorije opštine danas prezentujemo sistem za navodnjavanje, dug 7,5 kilometara, koji će u prvoj fazi obuhvatiti oko 240 hektara. Sistem je urađen do stepena od 90 odsto, napravljena je crpna stanica, a u Pudarcima je izgrađen toranj i bazeni sa oko 5.000 kubika vode. Drugom i trećom fazom, koje će se započeti 2015. godine obuhvatiće se skoro 600 hektara, a u međuvremenu sistem navodnjavanja će zaživeti i videće se njegovi prvi efekti. Do sada je prijavljeno 32 prozvođača sa oko 92 hektara površine, ali to je tek inicijalan broj za koji očekujemo da će biti značajno veći. Priključivanje na sistem neće biti skupo, plaćaće se mesečno, a obzirom na posledice suše koja je prošle godine desetkovala rod, interesovanje će sigurno biti veliko. Očekujemo da sistem bude tehnički primljen i spreman za upotrebu 1. aprila. Grad će i dalje nastaviti da daje podsticaje, i podsetiću da smo samo ove godine u tu svrhu izdvojili oko 50 miliona dinara, za sisteme „kap po kap“ i protivgradne mreže – rekao je Aleksandar Janković.

Radenko Stanković, jedan od proizvođača voća iz Brestovika kaže da je prošlogodišnja suša u velikoj meri uticala na smanjeni rod i ponudu.

– Dobijanjem vode povećali bi proizvodnju za najmanje 40 odsto, a i kvalitet bi bio mnogo bolji. Mi smo spremni da uložimo i zahvalni smo za pažnju i pomoć koja nam je ponuđena. Nadamo se da će sistem što pre biti pušten u upotrebu – kaže Radenko.

Vladimir Karaklajić, takođe voćar iz Brestovika kaže da se navodnjavanjem ulazi u potpuno „drugi svet“.

– U Španiji breskva i nektarina po hektaru rađaju i do šest vagona, a mi trenutno ne možemo ni tri. Navodnjavanjem se dobija potpuno druga dimenzija voćarenja, jer izbegavamo oscilacije padavina i stresove za voćarske kulture i sve je praktično u našim rukama. Ovaj potez grada za nas je nemerljiva vrednost i veliko olakšanje od neizvesnosti u budućnosti – kaže Vladimir.

Pored prezentacije novog sistema navodnjavanja, Aleksandar Janković održao je i predavanje na temu „Voće i povrće – šansa za EU“ o svim aspektima proizvodnje i plasmana robe na ovo tržište, a profesori Poljoprivrednog fakulteta, koji su takođe prisistvovali prezentaciji govorili su o temema iz svojih oblasti.

Investitor izgradnje sistema za navodnjavanje u Grockoj je Agencija za investicije i stanovanje grada Beograda.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR