Mostovi i tajkuni – skupstina DS (5)

0
NextWEB hosting

mostSkupštine stranaka u Grockoj su uvek bile zanimljive, uvek je postojalo makar 2 struje.

Kako smo propratili skupštinu DSS-a, tako evo i sada pratimo dešavanja u DS pred skupštinu koja može uticati na mnogo događaja u budućnosti.

Demokratska stranka je uvek bila faktor nestabilnosti opštine Grocka. Naime, 2003. DS sa SPS pravi vlast u Grockoj uz podršku grada, međutim posle par meseci grad tu podršku uskraćuje i traži raskidanje koalicije, ali pojedini odbornici ne žele da raskinu ono što su dogovorili i dolazi do raspuštanja odbora. Nakon toga odbor se stabilizuje i 2004. izlazi na izbore i ulazi u vlast, međutim opet izlazi iz vlasti i opet dolazi do raspuštanja odbora. Gročanski odbor se ponovo stabilizuje 2008. i opet ulazi u vlast, međutim 2009. izlazi iz vlasti i ponovo biva raspuštan. Za vreme izbora 2012. odbor je bio stabilan i imao najbolji rezultat od 2000. uzeo je 9 odbornika, i samo lošom listom (Mihailo Barac je bio na prolaznom mestu na insisitiranje pojedinaca iz Grada, a odmah posle završetka izbora prešao na stranu SNS-DSS-URS). Da li će ova izborna skuština doneti ponovnu nestabilnost videćemo.

Praznik demokratije

Ovo je inače prvi put u DS, da postoje 2 kandidata za predsednika OO DS Grocka, i duplo više kandidata nego što se bira članova OO.

Neposredni izbori su najbolji pokazatelj demokratije koja vlada u DS, i lokalni odbor DS kao i njegovi članovi su sazreli kao političari i kao demokrate.

Ovakav način izbora bi trebale da praktikuju i druge stranke na lokalu, neke jednostavno ne mogu da nađu dovoljan broj kandidata koje bi stavile u OO, dok u drugima demokratija je samo privid i izgovor da bi se lakše postavili neki ljudi.

Zato DS ovom skupštinom pokazuje zrelost i stabilnost koja bi mogla eventualno da dovede do boljitka opštine, ukoliko bi DS ušla u vlast i bila njen bitan činilac.

2 struje

Trenutno u DS postoje 2 političke struje jednu vodi tandem Dejan Jelić-Dragan Malić, a drugu vodi Olivera Knežević, sadašnja predsednica OO.

U okviru prve struje ima jos par struja tj. lobi grupa 1. oko Dejana Jelića, 2. oko Dragana Malića, 3. oko Mire Pavlović i 4. Jovan Stojanović i Bogoljub Stevanić.

Istanuti članovi Jelićeve ekipe

 • Dragan Malić, Vinča, odustao od kandidature
 • Dejan Jelić, Leštane
 • Nebojša Zubac, Leštane
 • Bogoljub Stevanić, Vinča
 • Jovan Stojanović, Boleč
 • Mira Pavlović, Grocka

Dok nije prebegao iz DS u SNS, član ove ekipe je bio i Vojkan Milošević, odbornik iz Dražnja, inače blizak prijatelj Dragana Malića.

Istaknuti članovi ekipe Olivere Knežević

 • Olivera Knežević, Vrčin
 • Bojan Vranić, Kaluđerica
 • Željko Vagić, Vrčin
 • Vlastimir Đurić, Boleč
 • Radomir Tanasijević, Grocka

Razlike između ovih ekipa su više nego očigledne, prva Jelićeva je tzv. tajkunska obuhvata privatnike, većinom srednjoškolskog obrazovanja, članove koji su promenili više partija i bliski su liderima drugih stranaka.

Druga struja vod vođstvom Olivere Knežević je originalni DS, prva stranka im je DS i nisu šurovali sa drugima, većina fakultetski obrazovana, u najboljim godinama za bavljenje politikom. Mana im je neiskustvo i prevelika ideologija, zbog čega nisu ni mogli da formiraju vlast posle izbora 2012.

Kandidat za OO bio na listi GG Tomislav Simonović

Predrag Stojanović – Peđa Ćokanj, komšija i prijatelj Dragana Malića, ne bi bio toliko interesantan kandidat, da nije na lokalnim izborima 2012. nastupio kao kandidat na listi GG Tomislav Simonović iz Vinče, iako je bio član DS. A sada posle pola godine pokušava da uđe u OO DS Grocka. Pretpostavlja se da je to pokušaj Tomislava Simnovića – “Tome Guske” da utiče na odluke u DS.

Most koji je spojio “tajkune”

most_malaBila je velika nepoznanica šta je to spojilo ove lokalne preduzetnike, ljude koji su promenili dosta stranaka i završili u DS, u jedan lobi koji želi da preuzme OO DS Grocka. Prvo što upada u oči da su oni sa jednog područja, gotovo svi su iz Vinče i Leštana.

Međutim na jednom od mnogih sastanaka Jelićeve “tajkunske” grupe, a prema našim izvorima, istina je izašla na videlo. Naime, njihov navodni cilj je da jedan od njih, Jovan Stojanović – Dedal, bude kandidat za predsednika opštine na sledećim lokalnim izborima i da proba da promeni trasu mosta koji bi išao preko Dunava pored Vinče.

Pored trase mosta se navodno nalaze parcele Tomislava Simonovića (vođa svoje GG, poznat kao “Toma Guska”) na kojima su bili staklenici, poslovna zgrada Jovana Stojanovića gde se nalazi Radio Dedal, a vrlo blizu se nalaze i hala Nebojše Zubca, u kojoj se nalazila stolarska radionica. Time bi se cena tih nekretnina uvećala i dobro bi se zaradilo.

Epilog skupštine?

Olivera Knežević je do sada imala podršku Dragana Đilasa, što je rezultiralo i mestom u Gradskoj skupštini. Ako se nastavi rad odbora na čijem je ona bila čelu, moguće je očekivati da će rezultat DS biti stabilan, kao i stranka.

Ukoliko bi pobedila Jelićeva ekipa, stranka bi se destabilizovala na lokalu, odnos između OO i odbornika u SO Grocka bi bio pod pitanjem, i DS bi opet postala faktor nestabilnosti naše opštine.

Dan izbora je blizu, i već ćemo znati ko je predsednik OO DS Grocka u subotu uveče.

Uskoro možete očekivati biografije, nadamo se svih, kandidata i jedne i druge ekipe.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

5 × two =