Nakon izlivanja mazuta, situacija u Grockoj pod kontrolom

0
846
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Zbog ekološkog akcidenta u Grockoj, gde se u noći između utorka i srede oko dve i po tone nečistog mazuta izlilo iz rezervoara fabrike za preradu voća u reku Gročicu, cisterne i specijalne mašine tokom čitavog dana čistile su lokalni potok.

Preliminarni rezultati uzoraka vode otkrivaju znatno zagađenje rečice, zbog čega je ugrožen biljni i životinjski svet, ali ne i zdravlje ljudi. Brzim postavljanjem barijera na ušću Gročice u Dunav, u kome su učestvovali i meštani i vatrogasci, Dunav je sačuvan.

I ranije je u nju bilo svašta ispuštano, ali je bar tekla. Gročica je dan posle ekološkog akcidenta u Begaljici izgledala kao crno staklo. Zbog krađe bezvrednih ventila s jednog od rezervoara fabrike za preradu voća, lokalni potok čisti se neprekidno 30 sati. Samo nekoliko stotina metara uzvodno od ušća Gročice u Dunav nečisti mazut mogao je da se vadi lopatom.

Preliminarni rezultati uzoraka vode, otkrivaju nam u Gradskom zavodu za javno zdravlje, ukazuju na znatno zagađenje oko kilometar dugog lokalnog toka, zbog čega su ozbiljno ugrožene biljke i životinje, ali ne i zdravlje ljudi, jer Gročica ne preti bunarima iz kojih se stanovništvo snabdeva vodom.

Brojne cisterne, ali i specijalne mašine koje mogu da odvoje štetne uljane materije od vode izvlače mazut iz lokalnog potoka. Iako je uska i plitka, čišćenje ovakve Gročice predstavlja nema nikakve sumnje pravi poduhvat za Gročanske komunalce, radnike Beogradvoda i Vodovoda i kanalizacije.

Još jednom treba podsetiti da je lokalni ribolovac Predrag Janković zvani Zmaj, prvi odreagovao na izlivanje mazuta. On je zajedno s varogascima koje je pozvao zapušio rupe na rezervoaru, a potom blokirao ušće čamcima. Potom su postavljene vatrogasne gumene barijere, a Gročica je prskana supstancama pančevačke rafinerije koje sakupljaju štetne materije i umanjuju njihovo dejstvo. Tako je sprečen ekološki akcident većih razmera i sačuvan Dunav.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR